Hlavní obsah

Bauerův velký sok Veerpalu na MS nepoběží, asi ukončí kariéru

OSLO

Estonský běžec na lyžích Andrus Veerpalu se nezúčastní nadcházejícího mistrovství světa v Oslu na Holmenkollenu. Osudový soupeř české hvězdy Lukáše Bauera, kterého připravil o olympijské zlato v Turíně 2006 i titul mistra světa v Liberci na klasické patnáctce, má problémy s koleny a pravděpodobně ukončí kariéru.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Lukáš Bauer (vpravo) a Estonec Andrus Veerpalu

Článek

"Můj zdravotní stav a můj věk mi říkají, že nemám šanci na mistrovství bojovat o příčky nejvyšší," řekl čtyřicetiletý Veerpalu estonskému deníku postimees.ee. "Vždy mám nejvyšší ambice, i příprava byla výborná, ale musím poslouchat tělo."

Estonce trápí hlavně kolena, s kterými míval problémy celou kariéru. "V poslední době se to výrazně zhoršilo. On si moc nestěžuje, ale řekl mi, že má velké problémy," řekl trenér Mati Alver. Veerpalu se do stopy už asi nevrátí. "Chtěl jsem skončit na vrcholu po šampionátu, ale realita asi bude jiná," uvedl Veerpalu.

Přitom ještě před měsícem Veerpalu doběhl pátý na klasické patnáctce v SP doma v Otepää a zdálo se, že bude na světový šampionát opět skvěle připraven.

Veerpalu má čtyři velké zlaté medaile a všechny v klasické technice. Na olympiádě uspěl v Salt Lake City 2002 na 15 km a o čtyři roky později v Turíně odsunul na stejné trati na druhé místo Bauera o 14,5 sekundy. Podruhé českého běžce připravil o zlato předloni na mistrovství světa v Liberci, kde patnáctku vyhrál o 6,3 sekundy. Poprvé byl mistrem světa v Lahti 2001, kde triumfoval na třicítce.

Reklama

Související témata: