Hlavní obsah

Zlaté tažení Björgenové ukončila na MS v Oslu krajanka Johaugová

OSLO

Norská běžkyně na lyžích Therese Johaugová vyhrála na mistrovství světa v Oslu nejdelší ženský závod na 30 kilometrů volnou technikou. Pro stříbro si dojela hlavní domácí postava šampionátu Marit Björgenová, která před zhruba 100 tisíci diváků lemujícími trať přidala druhé místo k předchozím čtyřem titulům. Bronzovou medaili vybojovala Justyna Kowalczyková z Polska.

Foto: Michael Dalder , Reuters

Vítězka Therese Johaugová se raduje v cíli třicítky.

Článek

Ivana Janečková doběhla dvacátá s více než sedmiminutovou ztrátou, Eva Nývltová devět míst a zhruba minutu a čtvrt za ní.

Třicetileté Björgenové šlo v posledním ženském závodě o vyrovnání rekordu Rusky Jeleny Vjalbeové, která na MS v roce 1997 v Trondheimu vyhrála pět závodů. Norská hrdinka dosud na Holmenkollenu proměnila ve vítězství všechny své starty (sprint, skiatlon, 10 km klasicky a štafetu), vynechala ale sprint dvojic a nyní jí dovršení zlaté sbírky znemožnila o osm let mladší reprezentační kolegyně.

Therese Johaugová (uprostřed), Marit Björgenová (vlevo) a Justyna Kowalczyková na stupních vítězů po klasické třicítce.foto: Reuters/Michael Dalder

Vítězka náročnou trať zvládla za 1:23:45,1, Björgenová byla o 44 sekund pomalejší, olympijská vítězka a obhájkyně prvenství Kowalczyková zaostala o půldruhé minuty. "Joooo," zakřičela si Johaugová na kolenou v cíli. "Nemá slov. Ještě jsem ani nevyhrála svěťák a teď mám zlato. Úžasné," řekla Johaugová, které trenéři během závodu psali na listy papíru její náskok a na posledním z nich už jen stálo: "Zlato! Jsi mistryně!"

Ještě nikdy neviděli dceru tak šťastnou 

"Ještě nikdy jsme dceru neviděli tak šťastnou," řekli v rozhovoru pro norskou televizi Torvall a Gro Johaugovi, rodiče vítězky hned přezdívané Turbo Therese.

"Musím před Theresou smeknout, jela tak lehce. Nedalo se s ní bojovat," ocenila Björgenová kamarádku. Nebrala jako ztrátu, že nevyrovnala rekord Vjalbeové. "Nad tím nepřemýšlím, já mám i individuální zlaté z olympiády, a to je lepší," řekl Norka, která má dvě individuální zlata z loňských her ve Vancouveru, zatímco legendární Ruska má olympijské tituly jen ze štafet.

Janečková si dojela pro nejlepší výsledek kariéry

Janečková si dojela pro nejlepší výsledek kariéry čtyři dny před sedmadvacátými narozeninami. "Řekla bych, že dobrý. Panuje relativní spokojenost," ztěžka oddechovala a před novináři seděla na zábradlí. "Cesta do cíle byla docela dlouhá. Tohle je jedna z nejtěžších třicítek vůbec, takže to bylo hodně náročný."

Ivana Janečková.foto: Právo/Petr Horník

Celý závod se Janečková držela ve skupině bojující o dvacáté místo. Stejně jako většina soupeřek dvakrát měnila běžky, což pravidla na dlouhých tratích dovolují. "Je velký rozdíl, když vyměníte a když ne. Kdo nevyměnil, tak na nás sice získal třicet vteřin, ale za 800 metrů jsme je dojely. Na stadionu je jiný sníh než vzadu na trati, je lepší, když máte čerstvě naparafínované lyže než ojeté," řekla Janečková.

Nývltová po solidní Tour de Ski onemocněla na Univerziádě a na šampionátu v Oslu se trápila. "Z Univerziády sice mám medaili, ale odnesla jsem to. Kdybych měla formu jako na Tour de Ski, tak jsem mohla být někde jinde," litovala Nývltová.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oslu:
Ženy - 30 km volně s hromadným startem:
1. Johaugová 1:23:45,1, 2. Björgenová (obě Nor.) -44,0, 3. Kowalczyková (Pol.) -1:34,0, 4. Kallaová (Švéd.) -2:05,5, 5. Steiraová -2:20,8, 6. Skofterudová (obě Nor.) -2:36,4, 7. Fesselová (Něm.) -3:03,9, 8. Longaová -3:09,8, 9. Confortolaová-Wyattová (obě It.) -3:10,2, 10. Haagová (Švéd.) -3:11,4, ...20. Janečková -7:16,3, 29. Nývltová (obě ČR) -8:26,2.

Reklama

Související témata: