Hlavní obsah

Čeští skokani obsadili na MS na velkém můstku osmé místo

OSLO

Kvarteto českých skokanů na lyžích Jakub Janda, Lukáš Hlava, Jan Matura a Roman Koudelka obsadilo v závodě družstev na velkém můstku na mistrovství světa v Oslu osmé místo. Titul získali Rakušané, kteří na šampionátu triumfovali ve všech závodech. Druhé skončilo domácí Norsko, třetí bylo Slovinsko.

Foto: Christof Stache, ČTK/AP

Skokan Jakub Janda.

Článek

O výsledcích v sobotu na Holmenkollenu rozhodlo první kolo, protože druhá část byla kvůli silnému větru zrušena. V tom prvním vylepšil Andreas Kofler výkonem 141 metrů rekord můstku. "Tentokrát to bylo tvrdé, podmínky byly na hraně. Trochu se z toho zvedal žaludek, ale titul jsme si zasloužili," řekl kouč Rakušanů Alexander Pointner.

Rakušané potvrdili i v posledním skokanském vystoupení na mistrovství svoji nadvládu, když ke čtyřem zlatým přidala ještě dvě stříbrné medaile. "Může být na sebe pyšní, předvedli jsme tady nádherné představení," řekl Thomas Morgenstern, již jistý vítěz Světového poháru, který triumfoval v závodě jednotlivců na středním můstku před Koflerem. Na velkém zvítězil Gregor Schlierenzauer a Morgenstern přidal stříbro.

"Norové se báli, že by přišli o medaili" 

Na podmínkách a zrušeném druhém kole vydělalo domácí Norsko a také Slovinsko. "Bylo to loterie, ale skákat by se dalo, kdyby chtěli. Asi stačila Norům stříbrná a báli se, že by ji mohli ztratit," řekl Polák Adam Malysz, který po sezoně ukončí kariéru.

"Závod byl o větru a hlavní roli hrály odpočty. Nám to nevyšlo a měli jsme smůlu," řekl asistent trenéra českých skokanů Radek Žídek. Stejně jako Malysz si Žídek i Koudelka mysleli, že se dalo odskákat i druhé kolo. "Nevím, proč to zrušili. Možná proto, že Slovinci byli třetí. Nevím, nechápu to," řekl Koudelka, kterému šampionát nevyšel podle představ.

Koudelka měl problémy ve vzduchu

Češi figurovali po skocích Jandy, Hlavy a Matury na šestém místě a jen tři body je dělily od čtvrté pozice. Koudelka ale měl ve větru problémy ve vzduchu a přistál jen na 106 metrech.

"Strašně mě to mrzí, bylo to moc dobře rozjeté. Mohlo se stát cokoliv, ale bohužel, za hranou jsem trošku roztrhl lyže, přišel poryv větru a přišlo mi to, jak když mi někdo hodí čtyřicetikilovou činku na záda," popsal Koudelka.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oslu:
Skoky na lyžích - družstva, velký můstek:
1. Rakousko (Schlierenzauer, Koch, Kofler, Morgenstern) 500,0 b., 2. Norsko (Jacobsen, Evensen, Bardal, Hilde) 456,4, 3. Slovinsko (Prevc, Meznar, Damjan, Kranjec) 452,6, 4. Německo 451,9, 5. Polsko 435,6, 6. Japonsko 410,7, 7. Finsko 408,3, 8. Česko (Janda, Hlava, Matura, Koudelka) 387,7, 9. Rusko 285,5, 10. Kazachstán 265,2.

Reklama