Hlavní obsah

Bank poprvé bodoval ve sjezdu SP, v Kvitfjellu byl sedmnáctý

KVITFJELL

Český lyžař Ondřej Bank obsadil 17. místo v pátečním sjezdu v Kvitfjellu, a poprvé v kariéře tak v této disciplíně bodoval ve Světovém poháru. Závod překvapivě vyhrál Švýcar Beat Feuz, jehož dosavadním maximem v SP byla sedmá příčka.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Ondřej Bank.

Článek

Třicetiletý Bank ztratil na vítěze 1,28 sekundy a je jedním ze šesti lyžařů, kteří v této sezoně získali body ve všech pěti pohárových disciplínách. "Musím říci, že z toho mám velkou radost. Splnil jsem si jeden ze životních cílů. Mít bod v každé disciplíně v jedné sezoně je super a je to jedna z věcí, na kterých mi hodně záleží," řekl Bank ČTK.

Rodák ze Zábřehu na Moravě navíc vylepšil výkon Petra Záhrobského, jenž jako dosud jediný Čech bodoval ve sjezdu; nejlépe v prosinci 2009 ve Val Gardeně 21. místem.

"Konečně byl Ondra v cíli spokojený. Je to jedna z nejlepších věcí, co se v sezoně povedla," řekl lyžařův bratr a trenér Tomáš Bank. "Může jet ještě rychleji, třeba, až se postupně prokouše k lepšímu startovnímu číslu," doplnil.

I Ondřej Bank doufá, že 17. místo nezůstane jeho nejlepším výsledkem kariéry ve sjezdu. "Začínám trošku víc pronikat do tajností sjezdu," řekl. Zjistil například, že většina sjezdařů používá na každý závod novou kombinézu, zatímco on má jednu na sezonu. "To jsou věci, které hrají velkou roli. Pokud se mi podaří to vychytat, tak bych mohl být rychlý. Proto sjezdy jezdím a technicky jsem na tom třeba líp," řekl Bank.

V Kvitfjellu měl Bank v úvodu mezičasy na hranici 45. místa, ve spodní části trati už jel na hranici desáté pozice. "Měli jsme vzadu docela špatný počasí ve srovnání s těmi prvními, což výkon zkvalitňuje. Nahoře nebylo moc vidět, ale tenhle sjezd je docela zvláštní, ani nevíš, co rozhoduje, musíš trefit každou bránu," řekl Bank.

Vedle Banka v sezoně dokázali bodovat ve všech disciplínách už jen Chorvat Ivica Kostelič, Švýcar Silvain Zurbriggen, Američan Ted Ligety, Rakušan Benjamin Raich a stejně jako český sjezdař zkompletoval v Kvitfjellu body i Nor Kjetil Jansrud. "To jsou všechno velký jména a borci, který to hodně umí. Tohle mě těší," řekl Bank.

Před cestou do Norska se rozhodovalo, jestli pojede Bank, nebo Petr Záhrobský. Přednost nakonec dostal Bank a sedmnáctým místem se postaral o to, že od příští sezony bude mí Česko ve sjezdu dvě místa. "A bude to jednodušší," řekl Bank.

Čtyřiadvacetiletý outsider Feuz porazil v těsném souboji o pět setin sekundy úřadujícího mistra světa Erika Guaye z Kanady. "Vím, že teď jezdím rychle, že to ale bude stačit na výhru, to jsem si nikdy nemyslel. Samozřejmě jsem měl ale také štěstí na viditelnost," řekl vítězný Feuz. Trojnásobný juniorský mistr světa z roku 2007 startoval s číslem pět, později byl kvůli zhoršeným podmínkám závod na několik minut přerušen.

Třetí skončil v dějišti olympijských her 1994 zkušený Rakušan Michael Walchhofer. Světový šampion z roku 2003, jenž po sezoně ukončí kariéru, se tak udržel v boji o malý křišťálový glóbus za hodnocení disciplíny.

Před posledními dvěma sjezdy, z nichž první je na řadě už v sobotu, ztrácí na vedoucího Didiera Cuche 50 bodů. Švýcar dnes dojel pátý s malým odstupem 24 setin sekundy.

Za velkým křišťálovým glóbem míří Chorvat Ivica Kostelič, jenž dnes sice skončil čtyřiadvacátý, ale šest závodů před koncem vede před Cuchem o 544 bodů.

Dnešní sjezd v Kvitfjellu byl náhradou za zrušený prosincový závod v Beaver Creeku. V sobotu se na Olympiabakken jede další sjezd, v neděli pak superobří slalom.

Reklama