Hlavní obsah

Skokani jedou na Turné bojovat o body, k favoritům nepatří

Praha

Stejně jako loni se zkusí čeští skokani na lyžích na Turné čtyř můstků po pomalém rozjezdu sezony zlepšit. Umístění do bodované třicítky je pro trio Roman Koudelka, Viktor Polášek a Čestmír Kožíšek základem.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Trojice Roman Koudelka, Viktor Polášek a Čestmír Kožíšek tvoří nominaci českých skokanů na lyžích na nadcházející 69. ročník Turné čtyř můstků - ilustrační foto

Článek

Prestižní čtyřdílný seriál začne v pondělí 28. prosince kvalifikací a o den později úvodním závodem v Oberstdorfu. Následuje zastávka v Garmisch-Partenkirchenu, rakouská část začne v Innsbrucku a skončí 6. ledna v Bischofshofenu. Kvůli koronaviru se 69. ročník uskuteční bez diváků, jen před televizními kamerami.

Vítězství obhajuje Polák Dawid Kubacki, ale hlavním favoritem je Nor Halvor Egner Granerud. K jeho sokům by měli patřit Němci v čele s Markusem Eisenbichlerem, Polák Kamil Stoch a Rakušané s uzdraveným Stefanem Kraftem.

Lídr Světového poháru Granerud vyhrál pět závodů seriálu v řadě. "Přitom nedělám extrémně dobré skoky, ale vyrovnané," řekl na webu federace FIS.

Češi v probíhající sezoně bodovali jen díky Poláškovi a Kožíškovi v posledním závodu před vánočními svátky v Engelbergu. Na Turné dvakrát pátý Koudelka zatím skákal po zranění kolena jen dvakrát a ani jednou neprošel kvalifikací.

Na Jandu s Raškou se bude těžko navazovat

V minulosti Češi slavili dva triumfy. Jako první uspěl v roce 1971 legendární Jiří Raška a v roce 2006 zvítězil současný šéf skokanského úseku Jakub Janda, který se o prvenství podělil s finským skokanem Jannem Ahonenem.

Turné se skáče speciálním systémem. Kvalifikace určí dvojice pro vyřazovací první kolo, do druhého projde 25 vítězů a pět nejlepších poražených. Nejlepší skokan obdrží jako v minulém ročníku 20 tisíc švýcarských franků (485 tisíc korun).

Reklama