Hlavní obsah

Bauer bude na Tour bojovat o bronz. Teď ale musím perlit, říká

OBERSTDORF/PRAHA

Po očekávaném propadu v sobotním sprintu se Lukáš Bauer zejména díky pilnému sbírání bonusových sekund v nedělním skiatlonu vrátil zpět do elitní desítky Tour de Ski. V Oberstdorfu dojel do cíle jako patnáctý a celkově mu patří deváté místo. A dál doufá v umístění na medailových příčkách.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Lukáš Bauer (vpředu) se chce poprat v Tour de Ski o medaile.

Článek

Celkově ztrácí na vedoucí dvojici Northug–Cologna minutu a půl. „Ti dva si to asi rozdají o vítězství, víc věřím Northugovi. Dál je to otevřené, platí, že chci bojovat o první trojku, v dalších distančních závodech budu muset perlit,“ předsevzal si Bauer před přesunem do Itálie, kde Tour vyvrcholí. „Myslím, že mám lepší výchozí pozici než vloni,“ tvrdí 34letý lyžař, jenž před rokem na celkovou třetí příčku dosáhl.

Dvojnásobný vítěz seriálu Bauer od sebe zázraky v sobotním sprintu nečekal, ale až 70. místo navýšilo jeho ztrátu na Pettera Northuga na téměř 70 sekund. Manko na své soky stahoval na prémiích zejména v úvodní klasické části závodu, na metě 6,9 km si dokonce dosprintoval pro vítězství a 15 vteřin k dobru. „Věděl jsem, že musím útočit. Etapa nenahrávala únikům, proto jsem po prémii většinou téměř zastavoval, navíc v cíli byly bonusové vteřiny jen pro tři nejlepší,“ popisoval Bauer taktiku.

Northug proměnil finiš ve svoji show

Po přezutí na bruslařské lyže už tak často na čele vedoucí skupiny nebyl, byť se i při ďábelském tempu v posledním kole špičky držel. Rozhodovalo závěrečné stoupání a prudký sjezd před cílem, při němž ve velké rychlosti spadl Jiří Magál a narazil do hrazení.

Nor Petter Northug si upevnil vedení v Tour de Ski.foto: Reuters

Souboj o vítězství znovu proměnil ve svoji show Northug. Do cílové rovinky vjel jako čtvrtý, pak ale zařadil o dva stupně vyšší rychlost, než byli schopni vyvinout soupeři, a pohodlně si dojel pro triumf. „A to jsem se necítil nejlíp, bez pomoci parťáků z týmu bych to nedokázal,“ tvrdil Nor.

Na osmé místo se ztrátou pěti vteřin se propracoval dlouho nenápadný Martin Jakš. „Schválně jsem bonusy vynechával, protože jsem měl obavu, abych to celé vydržel,“ vysvětloval pro Radiožurnál Jakš. Bauer měl na Northuga ztrátu dvojnásobnou. „V cílovém kopci jsem byl trochu odstavený, na to je deset vteřin ztráty velmi slušných,“ hodnotil Bauer na svém Twitteru.

Reklama