Hlavní obsah

Super jízda, Ledecká na stupních

Crans Montana
Aktualizováno

Jela famózně. Ester Ledecká si v prvním ze série závodů v Crans Montaně připsala parádní výsledek. Druhým místem ve sjezdu potvrdila formu, popáté v kariéře vystoupila ve Světovém poháru na stupně vítězů. Vzhledem k tomu, že jela už s číslem pět, musela dlouho čekat, než bylo stoprocentně jasné, že bude na bedně. Z dalších favoritek ji na zkrácené trati porazila jen hodně riskující italská lyžařka Sofia Goggiaová.

Foto: Gabriele Facciotti, ČTK/AP

Ester Ledecká při sjezdu v Crans Montaně.

Článek
Fotogalerie

Pro pětadvacetiletou Ledeckou je druhá příčka druhým nejlepším výsledkem ve sjezdu v seriálu SP. Na dosud jedinou výhru dosáhla v této disciplíně v kanadském Lake Louise v prosinci 2019. Loni v německém Ga-Pa skončila třetí. Celkově ve Světovém poháru vyhrála Ledecká dva závody. V aktuální sezoně triumfovala v prosinci v superobřím slalomu ve Val d'Isere.

Roli favoritky už v tréninkových jízdách potvrdila Goggiová. Ve středu vyhrála, ve čtvrtek dojela třetí. Dnes na trati zkrácené kvůli nočnímu sněžení, kvůli němuž pořadatelé posunuli start o více než tři hodiny, vládla.

Ledecká k sobě v cíli byla podle televizních záběrů poněkud sebekritická, i když vylepšila loňské jedenácté a páté místo ze sjezdů z Crans Montany. Třetí tam tehdy byla v superkombinaci. Letos se tu po sobotním sjezdu v neděli pojede ještě superobří slalom, který je náhradou za zrušený prosincový závod ve Svatém Mořici.

Start sjezdu byl kvůli nočnímu sněžení odložen z 10:00 na 13:15. Navíc začalo silně foukat, proto rozhodčí posunuli start níže, na úroveň super-G.

Ledecké tak odpadla branka, ve které ve druhém tréninku udělala chybu. Na trati předvedla střízlivě agresivní a přitom bezchybnou jízdu a průběžně se ujala vedení o 0,75 sekundy před Němkou Kirou Weidleovou. V křesle pro vedoucí závodnici se ale do vysílačky kárala, že se před rovinkou rozbalila. "Zajela skvělou jízdu, což nás těší, a vypadá to dobře," hodnotil v tu chvíli pro ČT svoji svěřenkyni trenér Tomáš Bank.

Ale čekání na stupně i kvůli opakovanému přerušení kvůli větru či pádu bylo dlouhé. V čele česká lyžařka a také elitní snowboardistka Ledecká vydržela do jízdy Goggiaové, která byla rychlejší o 20 setin a zvítězila ve sjezdu potřetí v řadě.

Po pauze si pro čtvrté třetí místo ve sjezdu v sezoně dojela Američanka Breezy Johnsonová, která předstihla Slovenku Petru Vlhovou.

Druhým místem si Ledecká vylepšila sjezdařské maximum v této zimě, dosud nejlépe v této disciplíně dojela před čtrnácti dny čtvrtá ve Svatém Antonu. V hodnocení disciplíny se posunula o jednu pozici, na čtvrté místo, v čele je suverénní Goggiaová.

"Mám z toho obrovskou radost. Myslím si, že pořád je na čem pracovat, ale byla to dobrá jízda, moc jsem si to užila. Jsem ráda, že jsem tady mohla být už loni, že z toho mám nějakou zkušenost. Každou jízdou poznávám, jak nějaké pasáže zajet líp. Doufám, že i tahle jízda mi něco dá do zítřka a do těch dalších dní," dodala Ledecká.

Vedení v celkovém pořadí SP si čtvrtým místem, které znamená vyrovnání osobního maxima ve sjezdu, upevnila Vlhová. Ledecká je desátá.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

SP ve sjezdovém lyžování v Crans Montaně (Švýcarsko):
Ženy - sjezd:
1. Goggiaová (It.) 1:10,10
2. Ledecká (ČR) -0,20
3. Johnsonová (USA) -0,57
4. Vlhová (SR) -0,89
5. Fluryová (Švýc.)
a Weidleová (Něm.) obě -0,95
7. Nuferová (Švýc.) -1,05
8. Puchnerová (Rak.) -1,07
9. Brignoneová -1,09
10. Delagová (obě It.) -1,15
Průběžné pořadí sjezdu (po 4 z 8 závodů):
1. Goggiaová 380 b.
2. Johnsonová 240
3. C. Suterová (Švýc.) 238
4. Ledecká 206
5. Tipplerová (Rak.) 151
6. Weidleová 140
Průběžné pořadí SP (po 17 z 33 závodů):
1. Vlhová 825
2. Gisinová (Švýc.) 715
3. Bassinová (It.) 623
4. Shiffrinová (USA) 565
5. Goggiaová 554
6. Gutová-Behramiová (Švýc.) 487
...
10. Ledecká 357
42. Dubovská (ČR) 85

Reklama

Související témata: