Hlavní obsah

V Kitzbühelu švýcarský triumf i horor těsně před cílem. Končilo se předčasně

Aktualizováno

Švýcar Beat Feuz poprvé v kariéře vyhrál slavný sjezd v Kitzbühelu. Vítězství na legendárním Hahnenkammu se dočkal po čtyřech druhých místech v posledních šesti letech. Závod SP byl na dlouhé minuty přerušen. Další švýcarský lyžař Urs Kryenbühl měl jen pár okamžiků před cílem hororový pád, byl převezen vrtulníkem do nemocnice. Podle prvních zpráv i přes děsivý karambol byl při vědomí a komunikoval.

Foto: Giovanni Auletta, ČTK/AP

Těžký pád švýcarského sjezdaře Urse Kryenbühla při SP v Kitzbühelu.

Článek
Fotogalerie

V Kitzbühelu jsou letos na programu dva sjezdy, znovu lyžaři vyrazí zítra. Dnešní závod provázený i dalšími pády a nepřízní počasí byl ukončen předčasně po elitní třicítce. Výsledky jsou platné.

Dlouho to vypadalo, že třiatřicetiletý Feuz se ani letos vítězství na slavné sjezdovce Streif nedočká. Důvodem byl silný vítr, kvůli kterému byl závod zhruba na čtyřicet minut přerušen a nebylo daleko od jeho zrušení.

Protože v cíli bylo v tu chvíli jen třiadvacet lyžařů, nebyly by započítány výsledky. Nakonec se ale přece jen pokračovalo a po dojetí sedmi závodníků potřebných k uznání výsledků byl sjezd v Kitbühelu předčasně ukončen a Feuz byl vyhlášen vítězem.

Švýcarský reprezentant zvítězil s náskokem 16 setin před obhájcem loňského prvenství Matthiasem Mayerem z Rakouska, který se díky druhé příčce posunul do čela průběžného pořadí sjezdařů. Třetí skončil se ztrátou 56 setin Dominik Paris z Itálie.

Nejlepší sjezdař posledních tří sezon Světového poháru Feuz se prvního vítězství v Kitzbühelu dočkal při jubilejním, 500. sjezdu na Hahnenkammu. Dlouho tu měl smůlu, stříbrnou pozici obsadil v posledních třech letech a také v roce 2016.

V průběžném hodnocení Světového poháru sjezdařů se Feuz se ziskem 226 bodů posunul na druhé místo, vede Mayer s 238 body. Na třetí příčku klesl Nor Aleksander Aamodt Kilde, který si minulý týden při tréninku poranil koleno a sezona pro něj skončila.

Dnešní závod, který byl také dvakrát přerušen po ošklivých pádech Američana Ryana Cochrana-Siegleho a Kryenbühla, byl náhradou za sjezd ve Wengenu, jenž se měl uskutečnit minulý týden, ale kvůli pandemii byl zrušen. Hlavní sjezd v Kitzbühelu čeká lyžaře v sobotu, v neděli je v rakouském středisku na programu superobří slalom.

SP ve sjezdovém lyžování v Kitzbühelu (Rakousko):
Muži - sjezd:
1. Feuz (Švýc.) 1:53,77
2. Mayer (Rak.) -0,16
3. Paris (It.) -0,56
4. Clarey (Fr.) -0,89
5. Sander (Něm.) -0,95
6. Janka (Švýc.) -1,37
7. Bailet (Fr.) -1,50
8. Baumann (Něm.) -1,51
9. Kriechmayr (Rak.) -1,62
10. Allegre (Fr.) -1,64
Průběžné pořadí sjezdu (po 4 z 8 závodů):
1. Mayer 238
2. Feuz 226
3. Kilde (Nor.) 190
4. Paris 152
5. Clarey 137
6. Cochran-Siegle (USA) 136
Průběžné pořadí SP (po 20 z 37 závodů):
1. Pinturault (Fr.) 778
2. Kilde 560
3. Odermatt (Švýc.) 501
4. Schwarz (Rak.) 466
5. Zubčič (Chorv.) 462
6. Meillard (Švýc.) 428
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: