Hlavní obsah

Život Kateřiny Neumannové: Zlato na ZOH v Turíně a další úspěchy legendární běžkyně na lyžích

Je nejúspěšnější českou běžkyní na lyžích a jednou z nejúspěšnějších českých sportovců v historii. Kateřina Neumannová dlouhou dobu běžeckému lyžování kralovala, na ten největší úspěch - zlato ze zimních olympijských her - však dosáhla až na sklonku kariéry. Památný triumf Kateřiny Neumannové v běhu na 30 km se zrodil přesně před patnácti lety.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kateřina Neumannová

Článek

Narodila se 15. února 1973 v Písku a již v mládí žila pestrý sportovní život. Naplno se věnovala kanoistice a jízdě na kole, víkendové lyžování na Šumavě bylo dlouho až na druhé koleji.

Zimní sportování u ní vyhrálo až v šestnácti a výkonnost fyzicky skvěle vybavené a v tréninku pracovité Kateřiny Neumannové šla raketově nahoru. Již po několika letech se svěřenkyně trenéra Frühaufa stala juniorskou mistryní světa, a brány do dospělé reprezentace tak měla dokořán.

Premiéra na olympijských hrách

Neumannová se první olympiády zúčastnila v devatenácti letech, v Albertville zpravidla končila v druhé desítce. O dva roky později v Lillehammeru se již probojovala do první desítky, když skončila sedmá v běhu na 10 km a osmá na „pětce.“

Opravdové ambice měla rodačka z Písku až na zimních hrách v Naganu, to už jako bronzová medailistka z mistrovství světa v Trondheimu 1997. V Japonsku nakonec získala stříbro v běhu na pět kilometrů a bronz v kombinaci.

O čtyři roky později byla v Salt Lake City favoritkou, a to zejména ve sprintu, kde ve Světovém poháru dominovala. Nakonec z toho, po dodatečném odebrání medailí několika závodnic kvůli dopingu, byla dvě stříbra. To byl samozřejmě velký úspěch, zlatá medaile z velké akce však byla pro Kateřinu Neumannovou stále zakletá.

Zlatá radost v Turíně 2006

V roce 2003 se jí narodila dcera Lucie, což Neumannové vlilo do žil úplně novou krev. Už půl roku po porodu znovu závodila a v roce 2005 se v Oberstdorfu konečně dočkala velkého triumfu, když vyhrála mistrovství světa v běhu na 10 kilometrů.

Do Turína jela s tím, že se jedná o její poslední olympiádu a tedy i poslední šanci na olympijské zlato. Největší šance měla ve skiatlonu, když ale v cílové rovince dojela těsně za Estonkou Šmigunovou, její poslední naděje se upřely na neoblíbený závod na 30 kilometrů.

V závodě se Neumannová dlouho držela vedoucí Rusky Čepalovové a Polky Kowalczykové, a to i přes nepříjemnou virózu. Když pak ve finiši se svou vysokou postavou nastoupila, celý národ věděl, že bude v jejím posledním olympijském závodě slavit zlato.

Kontroverzní Liberec a osudový partner Jindra

Po olympiádě Neumannová dokázala znovu vyhrát mistrovství světa, hned poté ale ukončila kariéru. U lyžování však zůstala - stala šéfkou světového šampionátu v lyžování 2009 v Liberci. Akce skončila fiaskem a zůstaly po ní velké dluhy.

Nejen sportovní život Kateřiny Neumannové je spojen s Josefem Jindrou. Ten působil jako její manažer a i když to bylo dlouho veřejným tajemstvím, je také otcem její dcery Lucie.

Ta je v současnosti velmi nadějnou tenistkou. Kateřina Neumannová svou dceru vychovává sama a svůj volný čas věnuje právě dceřině tenisové kariéře. Olympijská vítězka nyní pracuje na ministerstvu obrany a má na starosti armádní sport.

Úspěchy a ocenění

Místo a rokZávodMedaile
Olympijské hry
Nagano 19985 km klasickystříbro
Nagano 1998stíhací závodbronz
Salt Lake City 200215 km volněstříbro
Salt Lake City 2002stíhací závodstříbro
Turín 200630 km volnězlato
Turín 2006skiatlonstříbro
Mistroství světa
Trondheim 199715 km volněbronz
Ramsau 19995 km klasickybronz
Oberstdorf 200510 km volnězlato
Sapporo 200710 km volnězlato
Sapporo 2007skiatlonstříbro

Neumannová vyhrála během své kariéry devatenáct závodů Světového poháru, v celkovém pořadí skončila dvakrát druhá (2002 a 2005) a dvakrát třetí (1997 a 2007). Sedmkrát odvládla cenu Král bílé stopy pro nejlepšího lyžaře roku.

Sportovkyní roku se dvojnásobná mistryně světa stala v roce 2006, ve stejném roce také dostala Medaili Za zásluhy. Úspěšná byla také v jízdě na horském kole - několikrát vyhrála mistroství republiky, získala bronz na ME (1995) a dokonce se účastnila letní olympiády 1996 v Atlantě.

Reklama