Hlavní obsah

Ostrý start pro Ester a hned s velkou změnou! Přichází zkouška všestrannosti

Cortina d´Ampezzo

Pořádně ostrý start! Hned první den světového šampionátu ve sjezdovém lyžování bude v akci Ester Ledecká v disciplíně, jejímž může být černým koněm. V italské Cortině d’Ampezzo se postaví v pondělí nezvykle nejdřív v 11.00 na start slalomu, od 14.30 je na programu super-G (živě na ČT sport).

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Ester Ledecká vstoupí do mistrovství světa kombinací.

Článek

Tým Ledecké si dal tréninkovou tour po alpských kopcích, než se v sobotu přesunul do Cortiny. „Byli jsme asi na čtyřech místech, věnovali se super-G i slalomu,“ popisuje lyžařský trenér Tomáš Bank. Na svazích potkávali i další soupeřky včetně americké hvězdy Mikaely Shiffrinové. „Ta na tom byla v trénincích o malinko líp,“ porovnával kouč.

Přesto byl i slalomový projev jeho svěřenkyně příslibem. Na trénink nejtočivější disciplíny obvykle během sezony moc času nezbude. „Vloni toho najezdila víc, jak byly kombinace i ve Světovém poháru, teď tolik ne,“ srovnává Bank. „Ale byla v něm hezky živá, dobře se hýbala,“ pochvaluje si.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ester Ledecká (@esterledecka)

Kombinace se ve Světovém poháru pohybuje na hraně přežití, návrhy na vyřazení z programu se střídají se snahami o oživení disciplíny pro univerzály. Vloni se jely v SP dvě a Ledecká po šestém místě v Zauchensee přidala třetí příčku v Crans Montaně.

Na rozdíl od minulosti se místo sjezdu jezdí super-G. „Bylo zajímavé, že vloni Ester jezdila lépe sjezdy, ale v kombinaci jí vyšly obě super-G,“ připomíná Bank. V Cortině v neděli vydatně pršelo a další příval vody se očekával v noci, proto pořadatelé na poslední chvíli prohodili pořadí disciplín a začne se slalomem.

Ledecká do něj vstoupí s výhodným startovním číslem dvě, favoritky Petra Vlhová ze Slovenska a Američanka Mikaela Shiffrinové mají čísla 23 a 24.

Foto: Giovanni Auletta, ČTK/AP

Na šampionátu už by Ester Ledecká měla závodit bez tejpu na obličeji.

Sjezdovku Olympia delle Tofane nachystanou pro zimní olympiádu v Cortině d’Ampezzo v roce 1956 poznala Ledecká před dvěma lety při dvou sjezdech a super-G, nejvýše byla osmá. „Je to hezká sjezdovka, má dvě prudké pasáže i dlouhou rovinu, záleží, kolik tam nachystají skoků, ale myslím, že se Ester bude líbit,“ očekává Bank.

Dvojnásobná olympijská vítězka oproti minulým letům ubrala ze snowboardových závodů, letos vítězně absolvovala jediný, shodou okolností v Cortině. Cílem bylo snížit únavu ve druhé polovině sezony, což se podle Banka povedlo.

„Jen nás trochu zastavil ten pád v Crans Montaně,“ připomíná hrozivě vypadající karambol, naštěstí bez větších následků. Teď už i bolestivý otok okolo pusy vymizel. „Je to úplně dobrý. Zůstala jí tam malinká jizva na rtu srovnatelná s oparem,“ popisuje kouč.

Ledecká bude startovat v kombinaci na mistrovství světa potřetí v kariéře. Před čtyřmi lety ve Svatém Mořici byla dvacátá, předloni v Aare patnáctá. Aktuální výsledky ji opravňují k vyšším ambicím.

Reklama

Související témata: