Hlavní obsah

Naprostá šílenost. Běžkařský výlet se protáhl na 700 kilometrů bez zastávky

Oslo/Praha

Tenhle výlet se hodně protáhl. Norská legenda lyžařských dálkových běhů Anders Aukland si v sobotu hodně brzy ráno vyrazil s dalšími známými reprezentanty severské země Joarem Thelem a Simenem Östensenem na běžkách do norských plání a lesů. A zastavil se až po 700 kilometrech a téměř 41 hodinách v neděli večer.

Foto: Instagram Anderse Auklanda

Legendární Nor Anders Aukland.

Článek

„Bylo to 700 kilometrů a 500 metrů," upřesnil s úsměvem ujetou vzdálenost 48letý Aukland pro list VG.

Podle jeho slov tříčlenná skupinka ujela 420 kilometrů za úvodních 24 hodin. Pak začalo hustě sněžit a jízda se značně zkomplikovala. Posledních 100 kilometrů bylo pro Auklanda peklo.

„Bylo to těžké, ale musel jsem bojovat. Vybírali jsme také peníze pro nadaci „Right to Play", což bylo pro mě extra motivací," připomněl.

Díky závodu se mu podařilo vybrat 1,1 milionů norských korun (necelé 3 miliony Kč) na nadaci podporující výchovu a sport dětí v rozvojových zemích.

„Užili jsme si parádní víkend i s dalšími lyžaři, kteří se k nám na čas připojili. Byla to pro nás neuvěřitelná podpora. Fandili nám," potěšilo vítěze legendárního Vasova běhu a někdejšího olympijského šampiona a mistra světa.

V neděli dopoledne kompletní trojice stanovila nový světový rekord, když na jeden zátah pokořila hranici 530 kilometrů. Östensen ukončil boj po 550 kilometrech. Thele jel dál a zastavil až v 17 hodin po 610 kilometrech.

Aukland se navzdory bolestem v lokti rozhodl pokračovat a na Myllavannet v kraji Nordmarka dojel pozdě v noci sám.

„Je to nádherné. 700 kilometrů je hodně dlouhá vzdálenost, poslední dvě hodiny opravdu hustě sněžilo. To vám připadá, že skoro stojíte na místě, ale rozhodl jsem se jet dál. Teď se z toho musím dát dohromady, ale cítím se velmi šťastný," dělil se o své pocity Aukland pro norskou televizi NRK.

Rekordní hranici pokořil už loni. Tehdy spolu s Thelem a bratrem Jörgenem ujeli za 31 a půl hodiny 516 kilometrů.

Reklama