Hlavní obsah

Akrobatický skokan na lyžích Novak mění reprezentaci USA za české barvy

Praha

Po přestupu dvojnásobného juniorského mistra světa ve freestylu Matěje Švancera do rakouské reprezentace získalo české akrobatické lyžování také jednu posilu, kterou je americký rodák s českými kořeny Nicholas Novak. Pětadvacetiletý závodník, který má dvojí občanství, startuje v akrobatických skocích na lyžích.

Foto: Profimedia.cz

Americký rodák s českými kořeny Nicholas Novak bude reprezentovat Česko.

Článek

"S americkým národním týmem jsem v poslední době vedl složitá jednání. Když se tedy naskytla možnost reprezentovat Českou republiku, neváhal jsem," uvedl Novak v tiskové zprávě lyžařského svazu. "Oba rodiče byli českými sportovci, než emigrovali do USA. Závodění za Česko tak beru jako symbolický krok a návrat k rodinným kořenům. Je pro mě ctí reprezentovat rodnou vlast mých rodičů," řekl Novak, jehož rodiče se věnovali gymnastice.

Od roku 2016 absolvoval 12 závodů Světového poháru, jeho maximem je předloňské šesté místo. "Mým cílem je nadále se zlepšovat, uspět v závodech a co nejvíce v akrobatických skocích posunout sám sebe i českou reprezentaci," řekl Novak.

Foto: Pepé Kalenský/Czech Ski and Snowboard

Matěj Švancer na juniorském MS v Krasnojarsku vyhrál po slopestylu i Big Air.

"Akrobatické lyžování je disciplínou, která se díky Aleši Valentovi a jeho zlatu na olympijských hrách v roce 2002 nesmazatelně zapsala do dějin českého lyžování. Těší mě, že Česká republika bude mít znovu svého zástupce mezi světovou elitou," uvedl šéf lyžařského svazu Lukáš Heřmanský.

Reklama

Související témata: