Hlavní obsah

Bývalý skokan Matura pomáhá Bajcovi pozvednout reprezentaci

Někdejší Král bílé stopy Jan Matura se vrátil ze zámoří domů, aby se pokusil pozvednout po nepodařené zimě české skokany na lyžích. Vítěz dvou závodů Světového poháru je od června asistentem šéftrenéra národního týmu Slovince Vasji Bajce.

Foto: Ivana Roháčková

Jan Matura na archivním snímku

Článek

"Jsem asistent Vasji. ale funkce mezi sebou nijak neodlišujeme. Jsme rovnocenní partneři. Dále se starám o materiál, tedy lyže a kombinézy," řekl Matura na webu svazu.

Jednačtyřicetiletý Matura trénoval v USA severskou kombinaci a naposledy kanadské skokanky. "Srdce mám ale pořád v Čechách," naznačil, že sledoval své následovníky, kterým se moc nedařilo. "I kvůli tomu jsem došel k závěru, že je správný čas se vrátit a pokusit se zde něco změnit."

K vrcholům Maturovy kariéry patřil rok 2013. Vyhrál dva závody v Sapporu a na letech v Harrachově skončil druhý a třetí. Celkově tehdy obsadil v SP desáté místo a díky tomu byl vyhlášen nejlepším tuzemským lyžařem. "Chtěl bych předat zkušenosti, které jsem nasbíral v těch jednadvaceti sezonách ve Světovém poháru. Předat klukům to, co jsem se dokázal naučit," prohlásil.

Český skok se tak snaží pozvednout staří známí. Současný šéf úseku Jakub Janda a Matura ještě závodili pod Bajcovým vedením. "Nějakým způsobem to fungovalo a dosáhli jsme dříve kvalitních výsledků. To je ten cíl, vybudovat vše od začátku a bojovat o příčky nejvyšší," řekl Matura.

Reklama

Související témata: