Hlavní obsah

Rekordman SP ve skocích na lyžích Schlierenzauer ukončil kariéru

Další legenda se loučí! Vítěz rekordních 53 závodů Světového poháru ve skocích na lyžích Rakušan Gregor Schlierenzauer ukončil kariéru. Jednatřicetiletý mistr světa, olympijský vítěz a dvojnásobný šampion SP, který se po nepovedené předchozí sezoně nedostal do reprezentace, to oznámil na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Legendární rakouský skokan na lyžích Gregor Schlierenzauer ukončil v 31 letech kariéru.

Článek

"Oheň, který ve mně vždycky hořel jen pro sport, teď plane pro jiné výzvy, které přede mnou stojí. Novou kapitolu otevírám s nadšením a zvědavostí," uvedl Schlierenzauer v závěru dlouhého bilančního textu.

Velké křišťálové glóby získal v letech 2009 a 2013, dvakrát triumfoval také na Turné čtyř můstků. Jediný individuální titul ve skocích na lyžích vybojoval v roce 2011 na velkém můstku, o tři roky dříve ovládl i MS v letech. Olympijské zlato získal v soutěži družstev ve Vancouveru 2010, odkud má i dva individuální bronzy.

Rodák z Innsbrucku vyhrál první závod SP ještě před sedmnáctými narozeninami a díky 53 prvenstvím v elitním seriálu překonal rekord finské legendy Mattiho Nykänena. Poslední výhru slavil v prosinci 2014 v Lillehammeru a stupně vítězů o několik dnů později druhým místem v Nižním Tagilu.

Od té doby se i vinou opakovaného zranění kolen trápil. V uplynulém ročníku získal jen osm bodů a v únoru sezonu předčasně ukončil. Pokud by pokračoval v kariéře, musel by se připravovat na vlastní náklady.

Reklama

Související témata: