Hlavní obsah

Lyžařská FIS bude mít nově omezená funkční obodobí prezidentů

Mezinárodní lyžařská federace (FIS), jež má za 97 let existence teprve pátého prezidenta, bude mít nově limit pro prezidentská období. FIS na kongresu téměř jednomyslně rozhodla, že šéfové federace budou moci být zvoleni maximálně třikrát na čtyři roky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Pátým prezidentem FIS byl v červnu zvolen Johan Eliasch, který aktuálně slouží poslední rok závěrečného šestiletého období Gian Franca Kaspera. Ten ze zdravotních důvodů odstoupil po 23 letech v čele organizace a zemřel pět týdnů po zvolení svého nástupce.

Bývalý šéf sportovní firmy Head Eliasch bude svou funkci obhajovat příští rok v květnu, celkově může v čele FIS zůstat do roku 2034. Časově omezené předsednické funkční období mají i jiné velké organizace jako Mezinárodní olympijský výbor či fotbalová FIFA.

Lyžařská federace také schválila pravidlo, že ve výkonné radě FIS musejí být minimálně tři ženy. Před červnovými volbami byla v osmnáctičlenném předsednictvu pouze jedna.

Těsně nakonec neprošel návrh na změnu jména organizace. Nový název Mezinárodní lyžařská a snowboardová federace sice v hlasování vyhrál 66:49, ale nezískal potřebnou dvoutřetinovou podporu, takže se snowboard do jména federace nedostal.

Reklama

Související témata: