Hlavní obsah

Koukal ukončil laufařskou sezónu na Kamčatce

Petropavlovsk-Kamčatskij/Praha

Dobojováno. Jako zbitý legionář se vrátil Martin Koukal z daleké Kamčatky, kde zakončil sezónu dálkových laufů. Na 60 km Avačinského maratónu, finále ruské série, volnou technikou dojel dvacátý. Za téměř tři hodiny, patnáct minut za vítězným Rusem Kalininským.

Foto: Tomáš Nohejl

Lyžař Martin Koukal

Článek

„Velký zážitek, důkladná konfrontace. Nejhorší pouťák v Česku je o mnoho světelnejch let někde jinde," hudral český lyžař z Liberce. Záběry ze závodu i okolí hledejte v následujících dnech na sportovním kanálu ČT4.

A výletní zážitky? Zatažená obloha se rozevřela až v den odjezdu, takže aspoň odhalila nádherná panoramata sopek a hor v okolí. „Byli jsme se taky podívat u moře na ty potvory, na lvouny," vyprávěl Koukal, který vyrazil s partou pražských laufařů. Domů přivezl červený kaviár. „Na výběr byla pak už jenom vodka," dodal.

Český lyžařský světoběžník vyrazil na předalekou cestu jen na pár dní. Letadlem s mezipřistáním v Moskvě, pak přelet bílé Arktidy až do Petropavlovsku-Kamčatského, do místečka v cípu mapy kousek do datové hranice. „Asi čtvrtmiliónové město připomínající Chánov, trošku depka," hlásil.

Lyže museli mazat v hotelu

Na jeho okraji stojí lyžařský stadión, kde den před maratónem řinčela milionářská exhibice biatlonistů, kteří si museli připadat jako rockové hvězdy. Jelo se o mercedesy, trojice Čechů neuspěla. „Nás pak nepustili ani do servismanských buněk. Mazali jsme lyže ve sklepě v hotelu. Ten vypadal zvenku mizerně, zevnitř pak naštěstí slušně," popisoval.

Organizace závodu ho překvapila. „Každý říkal: Něznaju a krčil rameny. Problémy se neřešily a čekalo na šéfa. Telefon? Nemáme. Kdy přijede? Zítra. Možná. Gubernie se vším všudy. Norský biatlonista Berger pak raději ani nenastoupil, protože ho nechtěli pustit do první lajny na startu."

Závod byl poctivý

Závod však byl poctivý a těžký, na upravených tratích. Dva dny chumelilo, mokrý sníh se smísil se sušším, jinde klouzalo „mejdlo". „Bylo těžké namazat. Do 15. kiláku jsem se držel. Vyhovovalo mi rovnocenné tempo, jak se začalo trhat, trpěl jsem," vyprávěl Koukal.

Vpředu se snažili Ivanov, ruský olympijský vítěz padesátky ze Salt Lake City 2002, další Ivanov, tentokrát Bělorus, Koukalův kolega z týmu Skinfit a pak také další známý Rus Širjajev. „Na 25. mě urvali a já si to vykousl až do konce. Docela mě složil taky jet leg, byl to opravdu boj," přiznal Koukal.

Teď si dává měsíc odpočinku a pak vyrazí do nové sezóny. Jistě v první řadě opět laufařské. Možnosti startu v reprezentační kombinéze ještě řeší.

Reklama