Hlavní obsah

Skokani jedou na MS v sedmi, na velký můstek se přidá Hájek

Praha

Výprava českých sportovců pro mistrovství světa v klasickém lyžování už je kompletní. Šampionát začíná ve středu v italském Val di Fiemme. Běžci už jsou v dějišti, sdruženáři vyrážejí, skokani v pondělí uzavřeli podobu nominace.

Foto: Kyodo News, ČTK/AP

Jan Matura bude hlavní hvězdou českých skokanů na MS.

Článek

Trenér skokanů David Jiroutek vybral pro začátek pětici Jan Matura, Lukáš Hlava, Jakub Janda, Roman Koudelka a Čestmír Kožíšek odpovídající výsledkům dosavadního průběhu zimy. Do pátečního závodu na středním můstku HS-106 půjdou čtyři muži, rozhodne se podle aktuální formy na místě.

„Dohoda zní následovně: Po středním můstku vyměníme nejslabšího skokana a na velký můstek přijede Tonda Hájek, který se bude prát o místo ve čtyřčlenné nominaci pro závod," vysvětlil kouč.

Reprezentovat budou dvě ženy

Trenér žen Jaroslav Šimek doporučil dvě ženy, Michaelu Doleželovou a Vladěnu Pustkovou. První z nich je nejlepší Češkou ve světovém poháru na 38. místě, byla osmá na juniorském mistrovství světa. Pro druhou rozhodly její dlouholeté zkušenosti.

„Není sice v ideální formě, ale měla by uplatnit právě zkušenosti," říká reprezentační kouč žen Jaroslav Šimek. Naposledy bodovala v letní Grand Prix, v zimě ještě ne, ani v Kontinentálním poháru.

Italské zákony bohužel nepouštějí na start závodnice pod patnáct let, čímž vypadla Zdeňka Pešatová. „FIS reglement to dovoluje. Ale na poslední chvíli nám pořadatelé napsali, že z legislativních důvodů nemůže startovat," vysvětluje trenér.

Skokanky zahajují program už ve čtvrtek kvalifikací, v pátek mají závod na středním můstku HS-106. Na tom samém čeká v neděli také týmová soutěž (2 muži + 2 ženy) o medaile.

Reklama