Hlavní obsah

Olympijská zima bude mít v Česku dva Světové poháry lyžařů, chystají se další novinky

Dubrovník/Praha

Jarní kongres Mezinárodní lyžařské federace FIS v chorvatském Dubrovníku přinesl řadu novinek pro nadcházející olympijskou zimu. Česko se může těšit na dva Světové poháry, v lednu uvidí Nové Město na Moravě běžecké sprinty. A po olympiádě v Soči pak v březnu přivítá Harrachov lety na lyžích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Český běžec na lyžích Dušan Kožíšek.

Článek

Pro všechny disciplíny se odsouhlasil věkový limit minimálně šestnácti let. Dojde nejspíš ke zkrácení programu juniorského mistrovství světa 2015 v klasickém lyžování v kazašském městě Almaty.

Naopak se tu chystá test nové týmové soutěže: skokan, skokanka, kombiňák budou skákat a pak poběží kombiňák, běžec a běžkyně. „S provedením po vzoru týmové soutěže kombinace," předpokládá Roman Kumpošt, český zástupce ve vedení FIS.

Pro zajímavost: za provizorní členy FIS byly přijaty exotické státy Dominika, Východní Timor a Singapur. Zástupkyní sportovců v komisi FIS je mj. i slovenská slalomářka Veronika Velez-Zuzulová, její „šéfkou" je americká běžkyně Kikkan Randall.

Alpské lyžování

Pro březen poolympijské sezóny 2015 žije naděje Špindlerova Mlýna na Světový pohár žen ve slalomu, případně obřím slalomu. Rozhodnout se může mezi Špindlem a Jasnou, jejichž areály mají společné majitele. Proto se nabízí i varianta pravidelného střídání. Oba kandidáti by měli na podzim představit společnou prezentaci ve vztahu k významným akcím.

Na rok 2016 je potvrzeno World Masters, neoficiální mistrovství světa veteránů nad 30 let, do Rokytnice nad Jizerou.

Pro nadcházející zimu se mění skladba programu v Kitzbühelu, kde se pojede superkombinace, tedy Super-G a slalom. Z kalendáře vypadl městský závod v Moskvě, hledá se ještě náhrada, která by doplnila úspěšný Mnichov.

„FIS si pochvalovala úžasná čísla sledovanosti mistrovství světa ve Schladmingu. Nové lyže, na něž skoro všichni závodníci nadávali, hodnotila pozitivně. Pro Super-G a sjezd prý fungují, na hodnocení u obřáku je podle nich ještě brzy," doplnil přímý účastník kongresu a reprezentační trenér mužů Tomáš Bank.

Běh na lyžích

Světový pohár v běhu na lyžích se vrací do Nového Města na Moravě, která má stále nejvyšší hodnocení pořadatelské kvality. Po Tour de Ski 11. a 12. ledna 2014 se tu pojedou sprinty.

„Už od loňska jsme ale v druhé kategorii zemí, což odpovídá přidělení Světového poháru jednou za dva roky," vysvětluje Petr Mach, český zástupce v komisi v běžecké sekci FIS pro Světové poháry.

To znamená, že další vrcholný podnik zavítá znovu na Vysočinu pravděpodobně v roce 2016, sezóně bez vrcholné akce typu olympiády a mistrovství světa. „To by měly být distanční závody začátkem února," dodává Mach. Ve stejné zimě by se pak měla vydařit idea „nordického víkendu" ve složení český Harrachov skoky a sousední polské Jakuszyce běh.

Mírně se mění pravidla, už v olympijské zimě by se měly testovat závody smíšených štafet. Do kalendáře se vrací italské Asiago i polská Sklarska Poreba, nováčkem v Tour de Ski je švýcarské Lenzerheide. Hlavním partnerem běžeckého lyžování ve FIS se místo švédského energetického koncernu Vatenfall stává ruská Zimnaja doroga, producent minerální vody (i vodky).

Skoky na lyžích

Velký úspěch sklidila prezentace stavu příprav mistrovství světa v letech 2014, které proběhne po olympiádě 14. - 16. března v Harrachově a těsně před tradičním leteckým finále Světového poháru v Planici. „Termín jsme dostali už loni. Věříme, že bude stabilnější počasí a zároveň máme obrovskou šanci ukázat čerstvé olympijské vítěze," vzkázal sportovní ředitel úseku a šéf organizátorů Rostislav Jozífek.

Do kalendáře Světového poháru se i díky české podpoře vrací na jeden závod polská těšínská Wisla. Seriál začne letos v Klingenthalu 23. listopadu. Od další sezóny se dvojnásobně zvýší odměny pro první tři v pořadí na 20 000, 16 000 a 12 000 švýcarských franků, celkové dotace na závod tak vyšplhají už na 95 800 CHF.

Snowboarding

Březnový Světový pohár ve slopestyle ve Špindlerově Mlýně byl hodnocen velmi vysoko. Elitní pole snowboardistů by se mělo na české svahy vrátit příští sezónu 2015. „Tak zní vzhledem k periodicitě pořádání Světových pohárů naše dohoda s FIS," potvrzuje Miroslav Schimmer, první muž českého snowboardingu. Na českém území tak proběhnou Evropské poháry ve slalomu v Mariánských Lázních a ve slopestyle na Klínovci.

Akrobatické lyžování

Podle trenéra českých skikrosařů Vladimíra Augusty, který zde zastupoval všechny akrobaty, pokračuje spolupráce jeho disciplíny se snowboardingem.

„Už se tak děje skoro dva roky, i když nejsou přesná pravidla. Nyní vznikla společná komise ještě za účasti bezpečnostních expertů z alpského lyžování, která by se tím měla hlouběji zabývat. Cílem je využívat společně jen po lehkých úpravách tratě nebo areály, jako se dělo už na olympiádě ve Vancouveru," říká. Juniorské mistrovství světa 2015 obou disciplín proběhne ve Valmalencu v Itálii.

Směrem k olympiádě v Soči je potěšitelný fakt, že Češi mají jistých sedm míst (dvě pro skikros, dvě pro boule a tři pro slopestyle), další tři mají velkou naději a na to šest až sedm závodů, které se započítávají do žebříčku.

A kdy bude Světový pohár ve skikrosu opět v Česku? „FIS uznala naši únorovou připravenost. V olympijské sezóně však nemáme kapacitu se tím více zabývat, snad tu příští. To se ale zase koná mistrovství světa v nedalekém rakouském Kreichsbergu. Uvidíme," dodal Augusta.

Severská kombinace

Chystá nový koncept tzv. weekend challenge, kdy po třech víkendových závodech bude až v neděli vyhlášen celkový vítěz. Postupně se také bude snižovat počet závodníků – druhý den na padesát a třetí jen na nejlepších třicet. Poprvé se tak stane v lednu v rakouském Seefeldu.

Do sdruženářské komise FIS byl schválen český zástupce Jiří Kutal. Roman Kumpošt po třech letech skončil v čele komise severské kombinace, kde ho nahradí Horst Hüttel z Německa. „Předsednictvo FIS rozhodlo, že komisi nemusí už řídit člen předsednictva," vysvětlil Kumpošt. Zůstává však členem předsednictva FIS. „Moje aktivita bude směřovat k jeho aktivitám a řízení Nordic coordination boardu," uvedl o dalších plánech.

Reklama