Hlavní obsah

Na klasické "cestě do nebe" na Ještěd byl na kolečkových lyžích první Koukal

Na kolečkových lyžích byl na Ještědu první Martin Koukal. Ve Skiroll Cupu, „cestě do nebe“ na 12 km klasicky z Janova s převýšením 600 metrů ujel reprezentační trojici Aleš Razým, Jakub Gräf, Lukáš Bauer. Mezi ženami kralovala Klára Moravcová před Karolínou Grohovou.

Foto: Tomáš Nohejl

Lyžař Martin Koukal

Článek

„Každý vítězství je příjemný. Kyselý, ruplý a zklamaný jsou ti, co nevyhrajou. Užívám si to. Zatím je ale furt podzim, do zimy času dost. Je potřeba kvalitu přenést do zimy," řekl člen bronzové olympijské štafety z Vancouveru, který se poslední dvě sezóny věnuje maratónům.

„Ujeli jsme po třech kilometrech, na čtvrtém byla prémie. Tu vyhrál Razýmek. Nevyjel jsem mu z háku, čekal jsem moc dlouho, a on byl ve sprintu ostřejší. Pak trochu zvolnil, já šel před něj, držel si tempo a ujel mu. Lukáš (Bauer) byl za námi přes dvě a půl minuty," popisoval Koukal vývoj závodu.

„Každý je na tom jinak v tuhle chvíli, měli jsme taky jiný lyže, to může hrát roli," dodal ještě a potvrdil, že výhru nepřeceňuje. Domácího mistrovství před dvěma týdny na tratích ve Vesci se neúčastnil. Celkovými vítězi Skiroll cupu se stali tady pátý Jiří Ročárek a Šárka Zelenková.

Příprava se vydařila

Loni v zimě se už brzy trápil s energetickým vyčerpáním organismu a nezajel žádné výsledky, i na domácí scéně končil hluboko v poli poražených. Teď se vrátil k léty osvědčenému tréninku. Co dělal? „To, co Bára (trenér Jan Baranyk, pozn. red.) vymyslel, abych mohl dobře závodit v zimě. Loni jsme do toho vlítli asi až moc. Do extrémně dlouhých tréninků a soupaží, to asi nebylo ono. Byl jsem utavený. Teď jsme se trochu podívali, co jsme jezdili dřív a co mi vyhovovalo. Cítím, že to funguje líp," porovnává.

Koukal zůstává členem rakouského týmu Marka Hagera, ten po loňských potížích se sponzory a dluhy opět změnil název na Snowproof Racing. Zůstali v něm Bajčičák, tři dámy Santerová, Ševčenková a Roponenová, díky finským sponzorům přibyli ještě třeba Jauhojärvi a Lampinen. Společně se připravovali i ve švédském sněhovém tunelu v Torsby.

Koukal olympijská kritéria zná

Maratónské zaměstnání nebere Koukalovi olympijskou naději. „Pokusím se o nominaci, ale jsem členem nějakého týmu, který mě platí. Hlavní jsou laufy. Mám povolený se snažit o olympiádu a pak se na ni případně připravit," říká.

Reprezentační trenér Miroslav Petrásek tvrdí: „Jsou přesná a jasná nominační kritéria, Martin je zná a ví, co musí jezdit, aby se nominoval. Počet členů olympijské výpravy se odvine podle výsledků, co zajedeme v sezóně." Koukal se chystá v úvodu sezóny na FIS závody do Muonia, kde by se měl poměřit s ostatními členy národního družstva.

Vedle toho se mistr světa z roku 2003 podobně jako Lukáš Bauer začíná věnovat vlastní tréninkové škole. První lednový víkend pořádá na Prezidentské chatě v Jizerských horách Kemp Martina Koukala jako finální přípravu na Jizerskou padesátku, samozřejmě s osobní účastí. „No jo, musíme se snažit, až skončíme, aby po nás taky někdo pořádně lyžoval," říká.

Reklama