Hlavní obsah

Lyžař Albrecht ukončil čtyři roky po těžké nehodě kariéru

Curych

Švýcarský lyžař Daniel Albrecht ukončil kariéru. Třicetiletý sjezdař se rozloučil s vrcholovým sportem čtyři a půl roku poté, co jeho kariéru změnil těžký pád v tréninku v Kitzbühelu.

Foto: Alessandro Della Bella, ČTK/AP

Lyžař Albrecht ukončil kvůli přetrvávajícím zdravotním trablům kariéru.

Článek

Albrecht 22. ledna 2009 při nehodě na sjezdovce Streif utrpěl poranění mozku a plic a tři týdny byl v umělém spánku, přes tři měsíce strávil v nemocnici. Po návratu na svahy skoro po dvou letech absolvoval i kvůli dalším zdravotním potížím pouze 13 závodů Světového poháru, přičemž jeho nejlepším výsledkem bylo 21. místo v obřím slalomu v Beaver Creeku hned při comebacku.

V minulé sezóně nezávodil kvůli operaci levého kolena po dalším pádu v tréninku v Lake Louise, kde měl absolvovat první závod ve sjezdu od těžkého karambolu. Do té doby se rychlostním disciplínám vyhýbal.

Po sezóně byl pak vyřazen z reprezentace a musel se připravovat individuálně. Cítil ale, že na to nemá energii. „Abych namaloval obraz ve svých očích dobrého lyžaře, na to bych potřeboval jiné barvy. A já už je nemám," vyjádřil se poeticky na tiskové konferenci v Curychu. „Ten předchozí návrat k lyžování byla dobrá terapie. Jsem šťastný, šťastnější, než kdybych to nezkusil," řekl.

Mistr světa v kombinaci z roku 2007 a vítěz čtyř závodů SP stihl v kariéře 138 startů v elitním seriálu, ten poslední absolvoval v březnu 2012 v Krajnské Goře.

Reklama