Hlavní obsah

Trenér a startér dostali za smrt lyžařky Cavagnoudové podmínku

Za smrt francouzské lyžařky Régine Cavagnoudové byli v pondělí odsouzeni trenér Xavier Fournier a startér David Fine k tříměsíčnímu trestu vězení s podmínečným odkladem a pokutě 5000 eur. Soud v Annecy je uznal vinnými z neúmyslného zabití s následkem smrti, kterého se dopustili v říjnu 2001 při tréninku na rakouském ledovci Pitztal.

Článek

Na podmínečný trest vězení, který dostali, se podle agentury AFP vztahuje amnestie.

Mistryně světa v superobřím slalomu se těžce zranila při srážce s německým trenérem, který upravoval trať, ale nebyl informován o tom, že Francouzi obnovili trénink. Podle soudu za tragickou událost nesou odpovědnost trenér Fournier a startér Fine. Prokurátor pro ně požadoval vyšší trest - čtyři až šest měsíců s podmínečným odkladem a 10.000 eur pokuty.

Nehoda se odehrála 29. října 2001, o dva dny později Cavagnoudová těžkým zraněním v nemocnici podlehla. Německý trenér Markus Anwander těžká zranění přežil.

Podle obžaloby šlo o jasnou chybu trenéra a startéra, kteří německý tým neinformovali o startu Cavagnoudové, přestože byl trénink přerušen kvůli nutné úpravě tratě. Cavagnoudová pak v osmdesátikilometrové rychlosti doslova smetla německého trenéra.

Fournier a Fine ale odpovědnost za smrt lyžařky odmítají. Jejich obhájci naopak tvrdili, že za nehodu je odpovědný německý tým a členové francouzského realizačního týmu jsou "obětními beránky, kteří nemohou platit za chyby, které neudělali".

Reklama