Hlavní obsah

Už jsem začal zjišťovat zkratky na padesátku, smál se spokojený Bauer

Falun

Dobrá práce. Spokojenost vyzařovala z Lukáše Bauera po sedmém místě na volné patnáctce při lyžařském mistrovství světa ve Falunu. Jsem borec, mohl si směle říct po boji. Sice to myslel trochu ironicky, jelikož je perfekcionista a od medaile ho dělilo 35 vteřin, ale nejen on cítil, že to je slušný výsledek.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Lukáš Bauer obsadil sedmé místo v závodu na 15 kilometrů volnou technikou při MS ve Falunu.

Článek

"Jsem rád, že aspoň po tomhle závodě, mém prvním startu na šampionátu, si můžu říct: něco se mi povedlo," řekl běžec.

Chtěl vidět víc energie

Sedmatřicetiletý Bauer se v této zimě zaměřil speciálně na mistrovství světa. I kvůli nemocím jen minimálně startoval ve Světovém poháru, nijak nezářil. O to větší očekávání měl sám od sebe. I když volná patnáctka není jeho hlavním závodem, sedmé místo je pro něj velkým povzbuzením. "Spokojenost je obrovská. Do desítky je to super výsledek," opakoval.

Od začátku ale mluví o tom, že na stupně chce útočit v závěrečné klasické padesátce s hromadným startem v neděli. "To platí," řekl Bauer a vtipkoval, že už krátce po patnáctce se v převlékacím stanu bavil s Australany, kteří ve Falunu bydlí a trénují celý rok. Výborně to tam znají. "A začal jsem zjišťovat nějaké zkratky," smál se Bauer.

Výkon na patnáctce Bauerovi ukázal, že si formu do Švédska přivezl. "Byť v těch prudkých kopcích mi to neodjíždělo a ve skluzech nebyla vidět energie, jak bych si představoval," popsal běžec liberecké Dukly své pocity.

Padesátka se ale pojede klasickým stylem a na dlouhé vzdálenosti přicházejí častěji krize. "Třeba se jede dobře a najednou se během jednoho kopce zlomíte, ale neměl bych se bát. Já k tomuhle mistrovství světa nepřistupuju, že bych se měl bát. Dělal jsem, co jsem mohl, přijel jsem sem a teď to prodávám," řekl Bauer.

Potvrdil, že nepočítá se štafetou

Před startem padesátky má tři dny volna, aby se zbavil únavy a naladil na hlavní závod. "Když nezajedu padesátku, tak řeknu, že to je tou patnáctkou," rozesmál se Bauer a vážně dodal: "Tím, že jsem se na to připravoval, tak doufám, že to dlouho trvat nebude, ale den dva bude patnáctka cítit. Zatím to vypadá, že do štafety opravdu nenastoupím, takže mám delší čas na regeneraci k padesátce."

Potvrdil, že zatím nepočítá se startem v páteční štafetě. "Ta šance, že bych se objevil, sice zůstala pootevřená, ale pravděpodobnost je minimální. O to horší to bude, když nezajedu padesátku. I když mi bude blbě, nesmím zvolnit," řekl.

Při volné patnáctce nepříjemně lehce mrholilo. "Radši ať prší, než aby sněžilo. To je určitě lepší. Chtěl jsem stejné podmínky pro všechny, což dneska zhruba bylo," řekl Bauer, který poprvé na devátém kilometru dostal hlášení, že skutečně bojuje o elitní desítku. Držel tempo, stoupal pořadím. "Samozřejmě to podpoří, je to ta lepší varianta informace."

V minulosti byl Bauer zvyklý startovat na šampionátu ve všech závodech kromě sprintů. Tentokrát pojede jen dva a soustředí se na padesátku. "Byl bych mnohem radši, kdybych byl schopen fyzicky závody objet a všude bojovat o dobrý umístění, ale už nejsem nejmladší a musím volit priority. Rozhodl jsem se, že udělám vše, abych měl co největší šanci odjíždět odsud spokojený, a musel to ořezat," řekl Bauer.

Reklama

Související témata: