Hlavní obsah

Slovinská skákající rodina může ukončit vládu rakouských orlů

Michal OsobaPrávo

Pokud by se ve Slovinsku rozhodli zavést televizní show pod názvem „Skáče celá rodina“, o vítězích by zřejmě nebylo pochyb, Prevcovi jakoby se na můstcích narodili. Teď upínají slovinští fanoušci svoji pozornost k nejstaršímu z pěti dětí, třiadvacetiletému Peterovi, jenž je nejžhavějším kandidátem na ukončení sedmileté rakouské nadvlády nad prestižním Turné čtyř můstků. Posledním vítězem z jiné země byl v sezóně 2007/08 Fin Janne Ahonen.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Slovinský skokan Peter Prevc.

Článek

Minulou sobotu ve švýcarském Engelbergu vládl před svým šestnáctiletým bratrem Domenem, sourozenecký triumf zažil Světový pohár poprvé v historii. Gratulace posílali i devatenáctiletý Cene, jenž už bodoval ve Světovém poháru, a sestra Nina, která rovněž našla zálibu ve skocích na lyžích.

Nejzkušenější člen skokanské rodiny stvrdil parádní formu i o den později s masivním náskokem 19,4 bodu, na Turné přijel v pozici lídra Světového poháru „Když bude skákat jako v Engelbergu, asi na něj nikdo nemá. Je vidět, jak si věří," postřehla česká jednička Roman Koudelka. Peter Prevc vyhrál v pondělí v Oberstdorfu trénink (před Domenem) i kvalifikaci.

Schovaný Schlierenzauer

Na druhou stranu Turné je specifický seriál. Čtyři závody v rychlém sledu, ostře sledované. „Ten tlak na něj bude obrovský. Myslím, že letos není nic jasného, dobře na tom budou i Němci, Norové a Rakušané, třeba nikdo moc neví, jak je na tom Gregor Schlierenzauer, který teď nezávodil a jen trénoval," upozorňuje Koudelka, devátý muž loňského ročníku Turné.

„Jsem přesvědčený, že Prevcovi roli favorita pořádně ztížíme," říkal pro web vierschanzentourne.com kouč rakouských skokanů Heinz Kuttin.

Roli můžou hrát také zpřísněné kontroly kombinéz, které v sezóně zapříčinily řadu diskvalifikací. Dohled nad dodržováním pravidel má během Turné opět i bývalý český skokan Borek Sedlák. „Jsem zvědav, do jakého rizika ostatní půjdou, není úplně dobré jít na Turné na hranu, protože to pak může znamenat konec nadějí," říká Koudelka.

Program Turné čtyř můstků
29. 12. od 17.15Oberstdorf
1. 1. od 14.00Ga-Pa
3. 1. od 14.00Innsbruck
6. 1. od 17.00Bischofshofen
Přímé přenosy vysílá Eurosport, rakouskou část i ČT Sport.
Vyhraje Peter Prevc úvodní závod Turné čtyř můstků v Oberstdorfu?
Ano
65,7 %
Ne
34,3 %
Celkem hlasovalo 725 čtenářů.

Reklama