Hlavní obsah

Nový trenér skokanů: Chci lidi dávat dohromady

Novým trenérem českých skokanů na lyžích byl jmenován Rakušan Richard Schallert. Nástupce úspěšného Vasji Bajce nečeká snadná úloha, ale bývalý skokan se případných sporů neleká. V rozhovoru pro deník Právo Schallert vykládal o své skokanské filozofii i plánech s českým týmem.

Foto: Event Concept

Skokanský trenér Richard Schallert.

Článek

Jaké pro vás bylo rozhodování o přijetí nabídky dělat šéftrenéra českého skoku na lyžích? Už jsem nechtěl asistovat u A-týmu v Rakousku. Měl jsem více možností. Při rozhodování byl základem výhled na práci směřující k mistrovství světa v Liberci 2009, je tu Jakub Janda, ale i dobrá situace s mladými skokany.

Jaký rozhovor jste vedl či povedete s Jandou, který se možná od týmu odtrhne? Jako šéftrenér jsem s ním ještě nemluvil. Co mu řeknu? S Vasjou Bajcem zjevně pracovali dobře. Nic radikálně měnit nebudu, jen to zkusím vylepšit.

Vidíte u něj nějaké chyby? Samozřejmě, že vidím. V Rakousku jsme pokusy těch nejlepších točili a pozorovali je i s jejich nedostatky. Ale nebudu o nich mluvit.

Jak těžké bude zachovat Jandův specifický styl a ještě ho vylepšit? V letové fázi je jedinečným technikem. Skoky ale půjdou atletickým směrem. Kombinézy stále více obepínají tělo. Vítr hraje menší roli, proto budeme muset jít atletickou cestou.

Co je podle vás nejdůležitějším momentem přípravy? Jde o to, aby skokani pochopili, jak funguje skok. Už na suchu. Kdysi jsem v Rakousku spolupracoval i s Mikou Kojonkoskim (slavný finský trenér - pozn. aut.). Posunuli jsme se dopředu. Skokan potřebuje individuální přístup.

Jak se chystáte na žití v Česku. Liberec je hezké město. Ale počítám se samostatností skokanů při tréninku doma. Ne vše se odehrává při společných soustředěních. Moje přítomnost tady nebude až tak klíčová.

Před 20 lety vás jistě jako závodníka ani ve snu nenapadlo, že v Česku budete trénovat. Jak vnímáte zdejší realitu a co vašemu rozhodnutí řekli doma? Je prima, že vlastně od Innsbrucku až do Liberce jedu po dálnici. To dřív nebylo. Je tu i čistěji. Manželka a třináctiletá dcera mě neznají jinak než pořád na cestách. Nečeká je tedy nic nového. To spíš byl problém, když mě dva měsíce po sezóně měli doma (smích).

Váš předchůdce Bajc, který nenašel společnou řeč s lidmi kolem Jandy, se vyjádřil, že lituje svého nástupce. Co tomu říkáte? Nevím přesně detaily. A myslím, že to je výhoda. Jsem typ, který dává lidi dohromady.

Reklama

Související témata: