Hlavní obsah

Skokan Janda: Schallert je sympatický a dbá na kvalitu

PRAHA

Dva týdny tréninku s novým trenérem mají za sebou čeští skokani na lyžích. Metody Richarda Schallerta okusil i vítěz Světového poháru Jakub Janda. Královi Turné čtyř můstků je nový kouč sympatický a ve srovnání se Slovincem Vasjou Bajce, který Jandu a národní tým vedl uplynulé dvě sezóny, má prý Rakušan zcela odlišnou přípravu.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Jakub Janda před odletem na zimní olympijské hry v Turíně

Článek

"Trénink je hodně jiný," řekl v pátek Janda novinářům před vyhlášením ankety Král bílé stopy. "Richi", jak Schallertovi skokani přezdívají, hodně dbá na kvalitu. "Chce, aby byl každý odskok ve všem na sto procent a kvalita je pro něj rozhodující. Hodně míchá dohromady koordinaci s dynamikou a s posilováním," uvedl Janda.

Po prvním kontaktu s třiačtyřicetiletým Schallertem vypadal Janda spokojeně. "Je hodně sympatický a uvidíme, co to přinese do budoucna. Vítám každou změnu, protože může pomoci," konstatoval skokan. Před začátkem spolupráce si promluvili. "Seděli jsme spolu a popovídali si. Bavili jsme se všeobecně o tréninku, o skákání," řekl Janda.

Janda má silnější pravou stranu

Schallert při tréninku skokany kontroluje společně s fyzioterapeutem Gernotem Landererem. Ten sleduje, co dělají závodníci špatně. Janda má například pravou stranu silnější. "Takže mi levá noha jde trochu do středu. Kontroluji si to a pořád mě na to upozorňují," řekl Janda.

Dlouholetý asistent u rakouských skokanů má na závodníky speciální desku, s jejíž pomocí si je testuje. "Každého si změří, každý pak odskočí a on z toho pozná, jak na tom jsi. Jak jsi unavený a upraví podle toho trénink. Každý trénuje jiné objemy a jiné dávky," řekl Janda.

V komunikaci podle něj není problém. S trenérem se baví převážně anglicky a rozumí si. "Sem tam žbleptneme i německy," řekl. Schallert už umí tři česká slova. "Nadolů (dolů), radost a bolest," uvedl Janda.

Dovolená na Kubě

Před návratem k tréninku nabíral Janda síly na dovolené na Kubě. Ve Varaderu se ovšem nemohl dočkat, až se zase vrátí ke skokům. "Lucka (přítelkyně) z toho byla nervózní. Nemluvil jsem o ničem jiném než o tom, jak přijedu domů a budu trénovat," usmál se Janda.

V týdnu se zúčastnil slavnosti ve Slovinsku u výrobce lyží Elan, na kterých skáče. "Dostal jsem sjezdové poloobřačky a konečně to budu moci pořádně rozjet," těšil se Janda. V úterý zamíří skokani do Ramsau a budou poprvé skákat na umělé hmotě. Janda dostane nové lyže. "Nově vyrobené, ale vlastnostmi jsou identické s těmi, co jsem měl v zimě. Stoprocentně mi sedí a nemá cenu nic měnit," řekl Janda.

Vypadá to, že se konečně dočká automobilu za triumf v Turné čtyř můstků. Auto mu museli vyrobit, neboť se o výhru podělil s Finem Jannem Ahonenem. "Mělo by dorazit koncem května," řekl. Také si konečně vybral motorku. "Je na cestě. Objevil jsem jednu luxusní věc. Zlevnili loňské modely, tak beru hondu Shadow," uvedl. K nedávným osmadvacátým narozeninám dostal minibike, dětskou motorku, kterou hned vyzkoušel. "Je malá, ale jede sedmdesátkou," řekl.

Reklama