Hlavní obsah

Přichází skokanské obrození? Polášek překonal krizový věk, teď si vychutná sladký bonus

Praha

V lednu se blýskl vítězstvím v Kontinentálním poháru v německém Titisee, za sebou nechal i Nora Johanna Andreho Forfanga, který už zvítězil i ve Světovém poháru. Ale pro svůj zatím největší úspěch si Viktor Polášek doletěl do amerického Utahu. Stal se juniorským mistrem světa a zaznamenal další velký úspěch nastupující generace českých skokanů na lyžích.

Foto: Ivana Roháčková

Viktor Polášek se po návratu z Park City mohl pochlubit juniorským zlatem.

Článek

Jak složitý je přechod z juniorské kategorie mezi dospělá esa?

Nejtěžší je skákat pořád stejně. Nepřipouštět si, že jste se posunul výš, a nekoukat kolem sebe, na soupeře, diváky… Taky jsem si to prožil, když jsem byl mladší.

Hendikepem je i fakt, že v Česku není velký můstek, na němž byste v zimě trénovali.

Určitě, to je hrozná škoda, že nemůžeme nikde skákat a musíme jezdit ven. Ostatní země mají dva tři můstky, v tom to máme těžší. Rozdíl v počtu tréninkových skoků je znát hlavně na začátku sezóny, ale s ohledem na podmínky si myslím, že se ještě držíme docela dobře.

Vaši vrstevníci Tomáš Vančura a Vojta Štursa přitom mají rádi větší můstky. Co vy?

Dřív jsem měl techniku spíš na malé můstky, ale čím jsem starší, tím se to začíná obracet a poslední dobou se mi líbí víc velké.

Všichni tři jste bývalí sdruženáři, hodí se pro skoky taková průprava?

Myslím, že je dobré, když v mládí neděláte pořád to samé. I když teď před odletem do Ameriky jsem byl tak na dvacet minut na běžkách a přišlo mi to dost těžké… (úsměv)

Jako skupina mladších skokanů trénujete pod rakouským koučem Richardem Schallertem. V čem je jeho práce specifická?

Od začátku to bylo o dost jiné, než jsme znali. Třeba tolik posilování jsme asi nikdo předtím nezažil. Ale začíná se to vyplácet.

Ve skupině je s vámi Roman Koudelka, vítáte, že se máte na koho dotahovat?

Trénovat s Romanem je velká pocta. Patří mezi světovou špičku a to hrozně pomůže. Má mnohem víc zkušeností a určitě bych si od něj chtěl vzít vyrovnanost skoků, ta mi chybí.

Prošel jste si i obdobím, kdy jste chtěl se skoky končit, co vás u nich udrželo?

To bylo asi ve třinácti, takový krizový věk. U skoků mě v Novém Městě na Moravě udržel trenér Rosťa Latzka, když mě ujišťoval, že se výsledky jednou dostaví.

Teď vás čeká mistrovství světa dospělých v Lahti, už druhé v kariéře.

Ve Falunu jsem byl spíš na zkoušku, teď už můžu být úplně v klidu, cíl pro sezónu jsem si splnil a tohle je bonus. Ještě mě předtím čeká Kontinentální pohár v Planici a pak bych se samozřejmě rád stabilizoval i ve Světovém poháru.

Mladí čeští orli
Viktor POLÁŠEK 19 let
Začínal v Novém Městě na Moravě, po přechodu ke skokům od severské kombinace se posouvá rychle vpřed. Při premiéře na juniorském MS před dvěma lety byl osmý, vloni čtvrtý, letos slavil titul. V SP se ze čtyř dosavadních startů nejvíce blýskl v lednu, byl 18. v Zakopaném.
Tomáš VANČURA 20 let
Když vloni poprvé vyrazil na MS v letech na lyžích, hned doletěl v tréninku na 215 metrů. Po slibném loňském létě se mu nedařilo v SP postupovat do druhého kola, ale o uplynulém víkendu při dalších letech v Oberstdorfu dvakrát bodoval jako jediný z Čechů.
Vojtěch ŠTURSA 21 let
Další zástupce novoměstské líhně si premiéru v SP odbyl v šestnácti, na další individuální start čekal pět let. Parádně vstoupil do aktuální sezóny, desátý byl v Lillehammeru, osmý v Engelbergu. Po Novém roce ale zatím získal jediný bod.

Reklama