Hlavní obsah

Strachová má dar, který jí vynesl čtyři medaile. Přidá poslední?

Svatý Mořic

Rakouský tisk ji označil za dinosaura. Trochu nelichotivé pojmenování pro čerstvě 32letou dámu, ale je pravda, že bilance Šárky Strachové na světových šampionátech je úctyhodná. Do Svatého Mořice přijela už na své deváté MS (první absolvovala v patnácti), ze čtyř se vracela s medailí. V sobotu od 9.45 (živě na ČT Sport) má šanci na poslední kov do sbírky.

Foto: Profimedia.cz

Šárka Strachová při lednovém slalomu SP v rakouském Flachau.

Článek

Vážně poslední? Za dva roky se jede ve švédském Aare, kde jste v roce 2007 vyhrála.

Já vím, ale v Aare 2019 na startu stát určitě nebudu. Jsou to další dva roky, tohle je opravdu poslední mistrovství světa.

V jakém rozpoložení jste do Mořice dorazila? V sezóně jste jezdila vyrovnaně, na druhou stranu na stupně vítězů jste se dostala zatím jen v Záhřebu.

Všechna umístění do desítky jsou fajn, stejně tak je příjemné se držet v první losované sedmičce a umístění na pódiu mi také samozřejmě udělalo radost. Ale vím, že tu určitě nepatřím mezi favoritky. Těmi jsou Mikaela Shiffrinová, Veronika Velez-Zuzulová a Wendy Holdenerová, dotahují se Frida Hansdotterová a Petra Vlhová. A v další řadě jsem já a Nina Loesethová, můžeme jen překvapit.

Sedí vám tato pozice víc, než když jste patřila do té první řady?

Ona je otázka, kdy jsem patřila na velkých akcích do první řady. V roce 2005, kdy jsem měla bronz, určitě ne, o dva roky později jsem byla předtím dvakrát na stupních vítězů, ale favoritka na zlato jsem nebyla, a v roce 2009 jsem obhajovala titul, ale také jsem mockrát na stupních nestála. Nikdy jsem nebyla v roli favoritky, spíš jsem vystrkovala růžky zezadu.

Přesto jste dokázala získávat medaile, čtyři z mistrovství světa a jednu z olympiády. To nemůže být náhoda.

Ne vždycky, ale na pěti akcích se mi zadařilo. Dokázala jsem zkoncentrovat veškerou sílu na ten daný den. Tak uvidíme v sobotu, jestli pořád tenhle dar mám.

Docenila jste svou sbírku až s odstupem?

Samozřejmě si uvědomuju, že mít pět medailí je opravdu něco velkého. A je pravda, že teď závody prožívám jinak, pro ty dvacetileté holky je lyžování vším a u mě to bylo stejné. Ale tím, že mám už něco za sebou, vím, že jsou důležitější věci. I přístup k závodům je jiný, občas se do toho možná musím i víc nutit, abych brala, že v den závodu je lyžování středem vesmíru a musím si dravě jít za výsledkem.

Snímá z vás tlak, že slalomové medaile už máte na rozdíl od některých soupeřek?

Musím si to trošku připomínat, abych z toho těžila a cítila jistotu a volnost. Nemusí mě svazovat, že jedu na svém posledním mistrovství světa a mám poslední šanci na medaili, když už čtyři mám. Na druhou stranu Shiffrinová, Holdenerová i obě Slovenky už tady medaili získaly. Myslím, že to bude v sobotu dost hezký závod.

Do Mořice jste přijela až dva dny před závodem, to je osvědčený model? Nezvažovala jste start i v týmovém závodě?

Myslím, že jsme zvolili dobře příjezd jako na Světový pohár. Podmínky na trénink nebývají nejlepší, jak je tu hodně týmů, my trénovali poslední týden v Livignu. Na přelomu ledna a února jsem měla nepříjemnou virózu, ale poslední tři dny už se cítím velmi dobře. Týmový závod jsem neměla v plánu od začátku sezóny, jen vznikla nějaká fáma, že pojedu. Aby tým mohl uspět, potřebuje tři velmi silné hráče, a ty bohužel zatím nemáme.

Velké medaile Strachové
MS 2005 Santa Catarinabronz
MS 2007 Aarezlato
MS 2009 Val d´Iserestříbro
ZOH 2010 Vancouverbronz
MS 2015 Beaver Creekbronz

Reklama