Hlavní obsah

Jak vypadá český trumf pro Lahti? Ostrý start, výlet a finiš na maximum

Praha

Není mnoho disciplín, které by při světovém šampionátu v klasickém lyžování v Lahti (22. února – 5. března) mohli čeští fanoušci sledovat alespoň s drobnou nadějí na medailový úspěch. Ani postavení Miroslava Dvořáka (38. místo) a Tomáše Portyka (39.) ve Světovém poháru, byť zkreslené absencí na posledních dvou zastávkách SP, nenaznačuje, že by v severské kombinaci měli bojovat s nejlepšími. Jenže když se dva nejlepší čeští sdruženáři dají dohromady, můžou předvést velké věci. Jako v lednu ve Val di Fiemme.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Čeští sdruženáři Miroslav Dvořák (vlevo) a Tomáš Portyk.

Článek
Fotogalerie

Senzační druhé místo ve sprintu dvojic bylo zábleskem v jinak spíše šedivé sezóně. A právě tato divácky atraktivní disciplína na konci sdruženářského programu v pátek 3. března může být českým trumfem. „Určitě tam bude šance na medaili největší,“ přikyvuje Dvořák.

Stříbro z Val di Fiemme z nich favority šampionátu nedělá, vždyť v Itálii nejsilnější týmy nepostavili Němci, Rakušané ani Japonci.

Nadělí si Dvořák dárek?

„Proto ten výsledek bereme trochu s rezervou. Na druhou stranu jsme dojeli tři desetiny za Nory, kteří tam měli nejsilnější sestavu a v Lahti budou určitě bojovat o medaili,“ připomíná Dvořák, jenž ve Finsku v den sprintu dvojic oslaví třicáté narozeniny. Co je třeba udělat pro cenný dárek?

„První krok je povedený skok jako ve Val di Fiemme. Pak už je třeba držet kontakt, jet poslední kilometr co nejrychleji a urvat finiš,“ shrnuje dvacetiletý Portyk, loňský juniorský mistr světa.

Sprint dvojic skrývá rozmanité taktické varianty. Po jednom skoku každého ze závodníků štafetovým způsobem vyrážejí postupně na pět kol dlouhých 1500 m. „Ve Val di Fiemme se jel první úsek rychle, další tři jak na výlet a pak na maximum,“ popisuje Dvořák.

„Kontakt je častý, nikdo vám nesmí zlomit hůl, pak s udržením tempa nebývá problém. A když se balík začne trhat, je třeba být na správném místě a mít síly na poslední rundu,“ líčí Dvořák, jenž na posledních dvou šampionátech finišoval ve sprintu dvojice jako osmý – ve Val di Fiemme 2013 s Pavlem Churavým, předloni ve Falunu už s Portykem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články