Hlavní obsah

Lyžař z Venezuely? Celníci zírali. Exot kvalifikaci protrpěl

Lahti

Exotickou předehru mělo mistrovství světa ve finském Lahti. Ještě než se do bojů o medaile pustí Martin Johnsrud Sundby, Marit Björgenová a spol., patřila stopa lyžařům s výrazně méně vybroušenou technikou. Při kvalifikaci běžců na lyžích se bojovalo o deset místenek pro hlavní závody, pro některé lyžaře ale bylo výhrou vidět cíl. Adrianu Solanovi z Venezuely se to nepovedlo.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Co chvíli Adrian Solano upadl, ale svůj velký boj nechtěl vzdát.

Článek

Jeho peripetie začaly už na cestě do Lahti. S krajany přistál v Paříži a měl s sebou jen 20 eur a žádnou platební kartu. Když oznámil, že je běžec na lyžích a jede na mistrovství světa, francouzští celníci to brali spíše jako provokaci či pokus o vtip a Solano skončil v detenčním centru pro uprchlíky. Po dobrozdání organizátorů šampionátu a s pomocí finanční sbírky na sociálních sítích se mu povedlo do Finska docestovat a dostal startovní číslo jedna.

Když už měl 22letý dobrodruh vyrazit na trať, ještě neměl nasazené lyže ani hůlky, spadl hned v první zatáčce. A pak ještě mnohokrát. Po 37 minutách se dokodrcal na metu 3,5 km a zastavil. „Je mi zima, ale jsem šťastný," pronesl do televizních kamer a drkotal zuby.

Na programu včera byly i tréninky skokanů a skokanek na lyžích, ale kvůli silnému větru se ani jeden nepodařilo odskákat. Ženy mají dnes absolvovat kvalifikaci. Čtvrtek bude i prvním dnem bojů o medaile, finále sprintu se jede od 16:30 hodin SEČ (živě na ČT sport).

Reklama

Související témata: