Hlavní obsah

Belgický snowboardista Smits má druhý světový titul ve slopestylu

Sierra Nevada
Aktualizováno

Belgický snowboardista Seppe Smits se stal podruhé mistrem světa ve slopestylu. Soutěž žen v Sierra Nevadě vyhrála Kanaďanka Laurie Blouinová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slopestyle, MS Sierra NevadaVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS Sierra Nevada, U-rampa

Smits obdržel za druhou finálovou jízdu 91,40 bodu a jasně porazil druhého Švýcara Nicolase Hubera (83,25). Třetí skončil Američan Chris Corning. Pětadvacetiletý Belgičan si zopakoval triumf ve slopestylu z roku 2011 z jiného španělského střediska La Moliny. K tomu má ze světových šampionátů dvě stříbra a jeden bronz v big airu.

Blouinová, jejímž maximem ve Světovém poháru jsou dvě druhá místa, zvítězila se ziskem 78 bodů těsně před Novozélanďankou Zoi Sadowskou Synnottovou (77,50). Bronz získala obhájkyně titulu Japonka Mijabi Onicukaová. Dvacetiletá Kanaďanka vybojovala seniorský titul čtyři roky po triumfu ve slopestylu na juniorském světovém šampionátu.

Čeští reprezentanti včetně někdejší vicemistryně světa Šárky Pančochové neprošli kvalifikací. "Nejsem z toho odvařená, protože by bylo příjemné odjet jízdu a postoupit do finále, což by bylo v klidu, kdyby se mi podařilo odjet jízdu," řekla ke kvalifikaci Pančochová, kterou na šampionátu ještě čeká příští týden soutěž v big airu.

James a Cchaj Süe-tchung obhájili tituly v U-rampě

Staronové mistry světa má soutěž v U-rampě. Snowboardisté Scotty James z Austrálie a Číňanka Cchaj Süe-tchung dokázali na šampionátu v Sierra Nevadě zopakovat předloňské triumfy z Kreischbergu.

Dvaadvacetiletý James potvrdil roli favorita. Letošní vítěz X-Games, což dokázal jako první Australan, ovládl v Sierra Nevadě kvalifikaci a nejlepší byl i ve finále. První i druhá jízda mu stačily na zlato a třetí už si vychutnal. Neskákal, jen vyjel na hranu rampy a v červených rukavicích z klokaní kůže si plácal s fanoušky.

James, který nedávno v generálce na olympijské hry v Pchjongčchangu porazil i legendárního Shauna Whitea, vyhrál ziskem 97,5 bodu. Stříbro získal s odstupem více než pěti bodů olympijský vítěz ze Soči Iouri Podladtchikov, moskevský rodák reprezentující Švýcarsko. Z bronzu se radoval jeho krajan Patrick Burgener.

Cchaj Süe-tchung zvítězila ziskem 90,75 bodu z první ze tří jízd, ale na zlato by jí stačilo i 88 bodů z třetího kola. Stříbro získala Japonka Haruna Macumotová (84,75), Clemence Grimalová z Francie potřebovala na bronz 79 bodů.

Čeští jezdci Šárka Pančochová, Jan Nečas ani Mikoláš Pajer nepostoupili z páteční kvalifikace.

Mistrovství světa v akrobatickém lyžování a snowboardingu v Sierra Nevadě (Španělsko):
Snowboarding:
Slopestyle:
Muži:
1. Smits (Belg.) 91,40
2. Huber (Švýc.) 83,25
3. Corning (USA) 82,50
...
v kvalifikaci
21. Horák
49. Nečas
51. Porkert (všichni ČR)
Ženy:
1. Blouinová (Kan.) 78,00
2. Sadowská Synnottová (N. Zél.) 77,50
3. Onicukaová (Jap.) 77,40
...
v kvalifikaci
16. Vojáčková
24. Pančochová (obě ČR)
U-rampa:
Muži:
1. James (Austr.) 97,50
2. Podladtchikov 93,25
3. Burgener (oba Švýc.) 90,50
...
v kvalifikaci
22. Nečas
25. Pajer (oba ČR)
Ženy:
1. Cchaj Süe-tchung (Čína) 90,75
2. Macumotová (Jap.) 84,75
3. Grimalová (Fr.) 79,00
...
v kvalifikaci
30. Pančochová (ČR)

Reklama