Hlavní obsah

Sobotka se stal novým předsedou lyžařského svazu

Lukáš Sobotka povede v nadcházejícím období Svaz lyžařů České republiky (SLČR). Dosavadního místopředsedu dozorčí rady zvolili do předsednické funkce delegáti na konferenci v Praze. Sobotka se stal prvním zástupcem úseku alpského lyžování, který povede lyžařský svaz. Sobotka v hlasování porazil jediného protikandidáta Oldřicha Dajbycha, dosavadní předseda Aleš Vaněk nekandidoval.

Článek

V hlasování získal Sobotka 42 hlasů, zatímco pro Dajbycha bylo 28 delegátů. Sobotka byl ve funkci potvrzen, když prošel i jím navržený výkonný výbor. V něm ho nakonec doplní místopředsedové Miloš Fiala a Petr Houser a členové Dan Volopich a Čestmír Skrbek.

"Pochopitelně nic radikálně v tomto systému, který funguje, měnit nebudu. Spíš to bude určitá precizace některých věcí, které výkonný výbor dřív činil," řekl ČTK Sobotka, který je v dvaatřiceti letech nejmladším lyžařským předsedou historie. "Prvním krokem bude snaha najít symbiózu při rozhodování napříč úseky a druhou věcí bude zajistit dostatečné finanční prostředky pro reprezentanty," řekl.

Novým předsedou dozorčí rady byl zvolen bývalý šéf svazu Roman Kumpošt, místopředsedy jsou Ota Kaděrka a Stanislav Henych.

Oba kandidáti mluvili před volbou o konfederaci kladoucí důraz na samostatnost sportovních úseků. "Chci jednotný silný svaz za jasných pravidel. Volnost pro sportovní úseky, které ponesou zodpovědnost za své činy," řekl Sobotka. "Chci lepší komunikativní systém, ve kterém každý ponese stoprocentní zodpovědnost za rozhodnutí," řekl Dajbych. Oba kandidáti museli na žádost z pléna prokázat i své jazykové schopnosti.

Dajbych se zmínil i o mistrovství světa klasiků v Liberci 2009. "To bude velkým milníkem a doufám, že výkonný výbor vytvoří podmínky pro zkvalitnění přípravy, aby bylo úspěšné výsledkově," řekl Dajbych.

Hlasování o nových orgánech předcházela šestihodinová diskuse, která se točila především kolem problému stabilizace svazu a udělování mandátu delegátům, propírali se staré kauzy či finanční záležitosti. Nechyběly ani určité osobní výpady. Většina návrhů na změnu stanov byla stažena, schváleno bylo po připomínkách Sobotkovo rozšíření dozorčí rady dvakrát ročně o předsedy krajů.

Minulého prezidenta někteří ocenili stejně jako výkonný výbor, který v týdnu odstoupil. "Je škoda, že Vaněk končí. Jeho jedinou chybou bylo, že byl slušný a nedokázal intrikovat a lobovat ve svůj prospěch," řekl Martin Novotný za snowboarding.

Lyžařský svaz má rozpočet přes 69 milionů korun. "Svaz je bez jakýchkoli závazků. V kondici jako nikdy dřív," uvedl Dajbych, ještě když přednášel zprávu za dozorčí radu v rozpravě před volbami.

Reklama