Hlavní obsah

Sdruženáři Portyk s Dvořákem vyhráli závod letní Grand Prix

Oberwiesenthal

Sdruženáři Tomáš Portyk s Miroslavem Dvořákem v sobotu nečekaně vyhráli úvodní závod letní Grand Prix v Oberwiesenthalu. Ve finiši sprintu dvojic Češi těsně zdolali favorizovaný německý pár Fabian Riessle, Eric Frenzel. Třetí skončila další domácí dvojice Jakob Lange s Vinzenzem Geigerem. Ondřej Pažout s Lukášem Daňkem obsadili osmé místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sdruženář Tomáš Portyk.

Článek

Portykovi s Dvořákem patřilo po skoku čtvrté místo, do stopy vyrážel Portyk s jedenáctisekundovou ztrátou na vedoucí Rakušany. Díky třetímu nejlepšímu běžeckému času slavili Češi v součtu obou disciplín prvenství, finišman Dvořák dorazil do cíle o tři desetiny sekundy dřív než vítěz posledních pěti ročníků Světového poháru Frenzel.

"V posledních dvou letech jsme v týmovém sprintu usilovali o vítězství, a teď se nám to konečně podařilo! Za Frenzelem jsem vyrážel se ztrátou asi padesáti metrů a říkal si, že tu díru musím dojet před sjezdem, což se podařilo. Držel jsem se za ním, ale když zrychlil, tak jsem toho také začínal mít plné zuby. Nesetřásl mě však a v konci už jsem si na něj docela věřil. V cíli mi gratuloval a řekl, že to byl ode mne dobrý finiš," uvedl Dvořák v tiskové zprávě svazu.

Nečekaný, ale skvělý úspěch

Podmínky ve skoku nebyly jednoduché, vítr se točil a účastníci premiéry s ním bojovali. „O to víc mě těší, jak si na můstku vedli všichni čeští reprezentanti. Dokázali navázat na výkony, kterých dosahovali v tréninku. Kromě Portyka s Dvořákem skáče stabilně i Ondra Pažout a zabojoval také Lukáš Daněk. Opět se ukázalo, že když vyjde úvodní disciplína, dá se v běhu udělat dobrý výsledek," pochvaluje si trenér Vladimír Šmíd.

„V běhu pak kluci předvedli výborný a taktický výkon, kterým si získali respekt. Na začátku sezóny je to nečekaný, ale skvělý úspěch, který pro nás bude znamenat velké povzbuzení. Pochválit však musím i mladíky, kteří skončili celkově osmí. Pro ně účast v takovém závodě představovala velkou zkušenost a hodně jim dala," hodnotí Šmíd vydařené vystoupení svých svěřenců.

Letní Grand Prix v severské kombinaci v Oberwiesenthalu (Německo):
Sprint dvojic:
1. Portyk, Dvořák (ČR)28:52,9
2. Riessle, Frenzel (Něm.)-0,3
3. Lange, Geiger (Něm.)-11,2
...
8. Pažout, Daněk (ČR)-1:50,4

Reklama

Související témata: