Hlavní obsah

Skokan na lyžích Janda se dostal do Sněmovny. S kariérou je konec, přiznal

Praha

Preferenční hlasy vynesly skokana na lyžích Jakuba Jandu ze čtvrté příčky moravskoslezské kandidátky ODS až do Poslanecké sněmovny. Chce dodržet slib, že při volebním úspěchu u něj půjde sport stranou, a tak v 39 letech končí kariéra dvojnásobného medailisty z MS 2005 a celkového vítěze Světového poháru v sezóně 2005/06.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skokan na lyžích Jakub Janda před odletem do Soči na Zimní olympijské hry. Další účast na ZOH už nejspíš nepřidá.

Článek

Opravdu nezkusíte skloubit práci poslance s kariérou aktivního sportovce, vždyť sezóna s vrcholem v podobě zimních olympijských her v Pchjongčchangu je za dveřmi?

Těžko bych to spojoval dohromady a věnovat se něčemu napůl by asi nebylo možné. Jsem zvyklý dělat svou práci na sto procent. Takže se sportovní kariérou je asi konec, prvně ale musím vyrovnat své závazky s lyžařským svazem a s Duklou, která mě zaměstnává. Všechno je otázky příštích dnů a týdnů. Ale to, co jsem řekl před volbami, platí...

Takže už si na lyžích z můstku neskočíte?

Chytřejší budu ve čtvrtek po jednání s vedením úseku skoku a vedením Dukly, ale ještě pořád jsem u nich v pracovním procesu, takže bych měl tento týden odjet soustředění do Oberstdorfu. Možná se mi podaří stihnout jeden závod Světového poháru ještě dřív, než se sejde poprvé Sněmovna, ale celé to je ve hvězdách. Můj malý syn už taky ale skáče, takže na můstku budu i dál poměrně často.

O svou pátou olympijskou účast už ale nezabojujete?

Vydávám se jinačím směrem a musím to vzít tak, že moje sportovní kariéra skončí o tři čtyři měsíce dřív, než jsem předpokládal. Díky skokům na lyžích jsem toho moc prožil, a i když teď budu poslancem, tak pro mě zůstanou vždycky sportem číslo jedna a budu se o ně zajímat.

Vizitka Jakuba Jandy
Narozen: 27. dubna 1978 v Čeladné
Rodina: manželka Barbora, syn Oliver
Největší úspěchy: MS 2005 v Oberstdorfu – stříbro (střední můstek) a bronz (velký můstek); celkový vítěz Světového poháru a Turné čtyř můstků 2006; vítěz šesti závodů SP. V reprezentaci byl od roku 2000, zúčastnil se 4x ZOH a 10x MS

Co pro vás bylo důvodem ke vstupu do vrcholové politiky?

Dělal jsem zatím politiku na komunální úrovni ve Frenštátě a přiznávám, že zvolení do Prahy, do Sněmovny je opravdu velký skok, ale na druhou stranu jsem v ODS téměř deset let a jde asi o přirozený vývoj. Jak se člověk snaží posouvat v různých sférách života, tak jsem chtěl nějak pokročit i v politické dráze. A jsem voličům vděčný za to, že mi dali důvěru.

Máte svůj konkrétní politický cíl?

Třeba nějakou pěknou pozici na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy? (smích) Myslím, že máme ve straně úplně jiné odborníky. Každý člověk má nějaké ambice, ale pro mě je už Sněmovna myslím docela vrchol. Chci se té vysoké politické funkce zhostit se ctí, a co bude někdy v budoucnosti, to neví nikdo z nás. Já se docela jasně vyhradil proti koalici s ANO a jsem rád, že stejně to vidí i náš lídr Petr Fiala. Věřím, že v politice najdu dost slušných lidí, kteří dodrží slovo, když se něco domluví.

Nezačne se vám ale po skocích na lyžích stýskat?

Jak jde člověk životem, tak se jeho pohled na důležitost věcí mění. Teď se z jedné etapy posunuju do druhé, už na jiné vlně. Nejsem nostalgický, abych se utápěl ve vzpomínkách. Doma ani nemám vystavené trofeje a medaile ze závodů, jen by se na ně prášilo. Křišťálový globus vítěze Světového poháru vyndávám z krabice na půdě, jen když jedu někam na besedu. Třeba až trochu zestárnu, tak si doma udělám místnůstku s poháry.

Reklama

Související témata: