Hlavní obsah

Skákal na stupně, drtil i Poláky. Hlavně udržet pohodu, plánuje Koudelka a smeká před Jandou

Praha

Dvakrát se v letní Grand Prix prosadil na stupně vítězů, v tréninku na jeho výkony s úctou hleděli i hvězdní Poláci. Skokan na lyžích Roman Koudelka věří, že má na startu olympijské sezóny našlápnuto zpět do světové špičky.

Roman Koudelka před startem olympijské sezónyVideo: Sport.cz

 
Článek

Povedené léto neznamená jistotu úspěšné zimy, ale tréninkové i závodní výkony musejí být pro vás výrazným povzbuzením…

Určitě mě hodně nabily sebevědomím, ale pořád je to jen trénink. I závody byly z mého pohledu výborné, ale pořád byly ve skocích rezervy a v tréninku jsem předváděl ještě lepší výkony. Tak věřím, že se mi to podaří přenést do zimy.

Co je k tomu třeba? Udržet si klidnou hlavu?

Já se na zimu určitě těším, ale zatím si z toho hlavu nedělám. Vlastně i první závody o víkendu ve Wisle beru jako soustředění, protože celé léto se mnou jezdila rodina se synem, teď jedou taky, tak to můžu brát jako další soustředění. Věřím, že se mi podaří dál skákat uvolněně a chytím se hned od začátku.

V čem jste od loňského roku zaznamenal největší progres?

Řekl bych, že v celkové uvolněnosti, což se odrazilo v letové fázi. Navíc mi výborně sedly nové lyže a všechno do sebe zapadlo, k tomu rodina. Najednou tu byla psychická pohoda, která je u skoků nejdůležitější.

Přitom vás v létě zbrzdil pásový opar.

Týden před posledními závody v Hinzenbachu jsem vlastně nic nedělal, mohl jsem jen ležet. To bylo hodně nepříjemné, ale pak jsem odjel na závody bez tréninku a dokázal zase být na stupních. To pro mě bylo další povzbuzení.

Lyže jsou výrazně odlišné od loňského modelu?

Vyrábí je stejný člověk a stejná firma. Tak nevím, jestli mi udělali nějaká privilegia, ale já ty lyže vzal a byl jsem s nimi o deset metrů dál, což je u skoku obrovský posun.

Ve vybavení přišlo více změn.

Bylo hodně těžké, že jsme novou helmu dostali až týden před začátkem Světového poháru a skokanské brýle měly dvojité sklo, které trochu zkreslovalo. Ale firma mi dodala trochu jiný typ sklíček a je to v pohodě.

Český tým bude podle hlavního sponzora laděn do růžové barvy…

U lyží jsem byl docela překvapený, ale hned mi sedly a je jedno, jestli jsou růžové, žluté nebo fialové.

Často zmiňujete vaši rodinu, přes léto jste tedy na ni měl dost času?

Teď jsme byli čtyři pět měsíců pořád spolu, kdy jezdili se mnou. Cestování bylo chvílemi trochu náročné pro syna, kterému ještě není rok a půl. Ale zvládnul to, nedostal na výběr. (úsměv) Já byl klidný, že mám u sebe rodinu, za to děkuju i Richiemu (kouči Schallertovi), že mi to umožnil.

S malým Karlem jste si asi užil víc legrace než před rokem, kdy byl ještě batole.

Stoprocentně. To jsem měl strach ho vzít do ruky, abych mu něco neudělal, jak byl maličkej. Bylo to hezké období, ale teď je to lepší. Lítá, reaguje na podněty…

Kam vás tahle pohoda může v sezóně donést?

Velký cíl je olympijská medaile, ale je ve hvězdách, jestli se to povede. Já pro to udělal všechno a je na mně, jak se s tím teď poperu. Hlavní je být v klidu.

Sezóna začíná o víkendu ve Wisle, kde jste vloni zvítězil…

Bude záležet na počasí i podmínkách. Tréninky můžou vypadat super, ale až závod ukáže, kdo jak na tom je. Pevně doufám, že na letní skoky navážu a pak už jsem schopen navázat třeba i na to vítězství. Ale nechci si zase dělat hlavu, že musím jet do Wisly vyhrát.

Naposledy budete závodit po boku Jakuba Jandy, který se přesouvá do Poslanecké sněmovny.

Odchod Kuby není nic příjemného, já s ním byl na pokoji od začátku, kdy jsem vstoupil do reprezentace. Všechno mě učil, za to mu patří díky. Chybět nám bude hlavně v družstvech, ale já budu odpovědný hlavně za své skoky, nevnímám větší tlak, že bych najednou musel něco předvádět.

Chystáte pro něj nějakou rozlučku?

Já pevně doufám, že ji udělá on. (úsměv) Zatím jsme se o tom nebavili, poslední dny byly docela hektické, takže to šlo bokem, ale věřím, že si s Kubou v průběhu sezóny nebo po ní sedneme a rozloučíme se.

Znáte ho dlouho, řekl byste do něj, že to v politice dotáhne až do sněmovny?

To určitě ne. Nějakých šest sedm let zpátky, když přijel na soustředění a říkal, že měli nějakou schůzi s ODS, tak jsme se mu smáli. A najednou je v Poslanecké sněmovně. Určitě mu to přeju, klobouk dolů, že to dokázal.

Vyjde Romanu Koudelkovi příští rok útok na olympijskou medaili?
Ano
70,8 %
Ne
29,2 %
Celkem hlasovalo 2627 čtenářů.

Reklama