Hlavní obsah

Nemá cenu kolem toho dělat cavyky. Jednou ten den musel přijít, řekl loučící se Janda

Wisla
Aktualizováno

Chtěl se rozloučit dobrým výsledkem v závodě jednotlivců, nebylo mu přáno. Skokan na lyžích Jakub Janda do nedělního závodu Světového poháru v polské Wisle kvalifikací neprošel, proto svůj poslední skok tak absolvoval v sobotním závodě družstev. V něm česká čtveřice Tomáš Vančura, Jakub Janda, Lukáš Hlava a Roman Koudelka obsadila po diskvalifikaci Hlavy 10. místo.

Předávání trika Jakubu JandoviVideo: Jiří Tomaškovič

 
Článek

„Mrzelo mě, že jsem se nedostal do nedělního závodu, ale hlava už je někde jinde. Na můstku to tentokrát nebylo pro mě tak jednoduché, jako ještě minulý týden na soustředění v Klinghentalu. Tady už se jelo naostro a nějak se to ve mně ozvalo a noha už nešla," popisoval Janda, jenž v prvním kole závodu družstev doskočil do vzdálenosti 104,5 metrů. „Když bylo jasné, že nepostoupíme, poděkoval jsem klukům za výbornou spolupráci a řekl jim, že mi bylo ctí s nimi skákat, spolupracovat s trenéry. Teď to všechno končí a život jde dál a já jdu někam jinam," svěřoval se Janda.

Nahoře na věži si nepřipouštěl, že ho možná čeká poslední skok. „Bylo to jako na každém jiném Světovém poháru, akorát mě nahoře moc nekontrolovali. Jindy mě tam držívali déle," pousmál se. „Opravdu nejsem nostalgik. Myslel jsem, že jeden skok ještě vyjde, bohužel nevyšel," říkal Janda po 439. závodě na sněhu v kariéře. „To jsem ani nevěděl, že to bylo tolik," přiznal Janda poté, co mu tým po konci závodu družstev český tým předal tričko právě s tímto číslem.

Rodák z Čeladné se v této sezóně chystal na svou pátou olympiádu. Úspěch v parlamentních volbách mu ale jeho plány zhatil. O víkendu ještě skokan na lyžích bude od pondělí poslanec. „Bohužel, volby vyšly před olympiádou, s tím se nedá nic dělat. Kandidoval jsem a už dříve jsem deklaroval, že kdyby se povedlo se tam dostat, tak skončím. A co jsem řekl, to dnes plním," připomněl 39letý Janda, který bude ve sněmovně hájit barvy ODS. „Politika a vrcholový sport nejde skloubit. Jsem typ, co řeší všechno jasně a stručně. Dělat kolem toho nějaké další cavyky by bylo zbytečné. Jednou ten den musel přijít a přišel dneska," dodal.

Reklama