Hlavní obsah

Sprinty na Tour de Ski odvála v Oberstdorfu bouře

Oberstdorf

Čtvrtou etapu Tour de Ski v běhu na lyžích museli pořadatelé zrušit. V Oberstdorfu stihly ženy odjet kvalifikaci sprintu klasickou technikou a Petra Nováková by bývala postoupila ze šestnáctého místa, ale pak německé dějiště zasáhla bouře se silným větrem a organizátoři z důvodu bezpečnosti závod odvolali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čtvrtou etapu Tour de Ski odvála bouřeVideo: sntv

 
Článek

Nováková je proto v průběžném hodnocení Tour de Ski stále devátá. Česká jednička mezi muži Martin Jakš figuruje v průběžném pořadí Tour na 28. místě.

Před rozhodnutí jury se na trať dlouhou 1,2 kilometru vydaly ženy. Nováková s číslem 2 dosáhla času 2:46,67 minuty a na 16. místě ztratila 11,11 sekundy na nejrychlejší Maiken Caspersen Fallaovou z Norska. Další dvě české běžkyně by nepostoupily. Osmatřicátý čas zaběhla Kateřina Beroušková a Karolína Grohová byla třiapadesátá. Kateřina Janatová do sprintu nenastoupila a v Tour nejspíš nebude pokračovat.

Muži měli startovat deset minut po ženách, ale už se do stopy nevydali. Silný nárazový vítr trhal reklamy, které létaly nebezpečně po trati. "Padaly i stromy, což nejsou vhodné podmínky pro závodníky ani pro rozhodčí," vysvětlil zrušení Andreas Schlütter, sportovní ředitel Německé lyžařské asociace.

Ve čtvrtek by měla Tour de Ski pokračovat v Oberstdorfu závody volnou technikou s hromadným startem. Trasy budou zkráceny: okruh dlouhý 1,8 km poběží ženy čtyřikrát (7,2 km místo deseti) a muži šestkrát (10,8 km místo 15).

Ve dvanáctileté historii Tour de Ski se dnes stalo poprvé, že by etapa byla náhle přerušena a ukončena. Jen při prvním ročníku 2006/07 nastaly podobné problémy. Protože tehdy v Novém Městě na Moravě nebyl sníh, dvě etapy byly zrušeny a běžkaři začali až v Mnichově.

Reklama

Související témata: