Hlavní obsah

Sdruženář Pažout přidal k bronzu titul juniorského mistra světa. Havlíčkové těsně unikla medaile

Goms/Kandersteg
Aktualizováno

Mladý český sdruženář Ondřej Pažout se stal ve švýcarském Kanderstegu juniorským mistrem světa. K bronzu z loňského šampionátu v závodu družstev tak přidal individuální zlato. Další mladík Jan Vytrval neudržel druhé místo po skoku a skončil pátý. Barboře Havlíčkové těsně unikla medaile v závodu na pět kilometrů klasicky, obsadila čtvrté místo

Foto: SLČR

Sdruženář Ondřej Pažout (uprostřed) se stal juniorským mistrem světa.

Článek
Fotogalerie

Pažout položil základ k úspěchu vítězstvím ve skokanské části na středním můstku, po které startoval do běhu na 10 kilometrů s náskokem 11 sekund před Vytrvalem. V cíli uhájil první místo o 2,3 sekundy před Norem Einarem Luraasem Oftebrem, který vybíhal jako desátý s mankem 40 sekund.

V polovině běžeckého závodu měl devatenáctiletý člen Dukly Liberec luxusní náskok téměř 35 sekund a Vytrval byl v tu dobu stále druhý. Oftebro velkou ztrátu na první místo skvělým závěrem málem zlikvidoval. Na bronzovou příčku se probojoval Američan Ben Loomis a před Vytrvala se dostal ještě Rakušan Johannes Lamparter.

„Loni jsem byl na juniorském šampionátu dvakrát šestý (v individuálních závodech), a tak jsem tajně doufal, že by to letos mohlo vyjít na medaili. Dopadlo to však nejlépe, jak mohlo. Je dobře, že jsem si všechnu smůlu vybral na začátku sezóny..." líčí čerstvý šampión v tiskové zprávě.

"Skok mi parádně vyšel, pokus jsem trefil tak, jak má být. V běhu jsem zvolil tempo podle sebe. Dvě třetiny trati byly v pohodě, pak mi přece jen docházely síly. Od trenéra a servismanů jsem však dostával informace, jak jsou na tom soupeři za mnou. I když můj náskok snižovali, věřil jsem, že to zvládnu - určitě bych ze sebe ještě něco vyždímal," usmívá se Pažout.

Oslava? Ani ne - olympiáda!

"Moc bych chtěl poděkovat Petrovi Lampovi a Vláďovi Sedláčkovi, jak výborně mi připravili lyže. Oslava? Na ni bude čas až po mistrovství světa. Vlastně mě ještě čeká olympiáda v Pchjongčchangu!" řehtá se šťastný vítěz.

„Přiznám se, že jsem v takový úspěch Ondry před startem věřil. Po smolném začátku sezóny se ho totiž podařilo dát psychicky i fyzicky dohromady. V běhu se teď vydal ze všech sil. Smekám před ním, že vydržel jezdit na špici sám celou trať. Pažout a Vytrval jsou naše 'sdruženářské dětičky' s obrovským talentem, které si vychováváme a vypipláváme. Kluci určitě neřekli své poslední slovo," věří trenér Marek Šablatura.

Pažout, který figuruje v nominaci na olympijské hry, je čtvrtým českým mistrem světa v individuálním závodě v severské kombinaci. Před ním získali titul Radomír Skopek (1988), Milan Kučera (1991) a předloni Tomáš Portyk. Pažout už má doma bronz z loňského šampionátu v závodu družstev. Mezi jednotlivci byl před rokem v Soldier Hollow dvakrát šestý.

Šanci na další úspěch bude mít v sobotu v závodě na velkém můstku, v družstvech se představí ve čtvrtek.

Sedmnáctiletá běžkyně Havlíčková obsadila čtvrté místo se ztrátou 1,4 sekundy na třetí Anitu Korvaovou z Finska. Zvítězila Ruska Polina Někrasovová, za kterou Havlíčková zaostala o 26,8 sekundy.

Talentovaná Havlíčková, kterou trénuje bývalý kouč Kateřiny Neumannové Stanislav Frühauf, startuje na juniorském světovém šampionátu již podruhé. Loni v Soldier Hollow doběhla na pětce volnou technikou devátá.

Mistrovství světa juniorů v klasickém lyžování v Gomsu (Švýcarsko):
Běh na lyžích:
Junioři - 10 km klasicky:
1. Hope (Nor.) 24:58,8
2. Ardašev (Rus.) -9,0
3. Lippert (Nor.) -27,9
...
34. Kozlovský -2:12,3
45. Kalivoda -2:48,9
61. Černý -3:39,0
65. Mánek (všichni ČR) -3:49,4
Juniorky - 5 km klasicky:
1. Někrasovová (Rus.) 13:58,7
2. Swirbulová (USA) -14,4
3. Korvaová (Fin.) -25,4
4. Havlíčková -26,8
...
32. Holíková -1:23,3
48. Votočková -2:00,5
64. Tvarůžková (všechny ČR) -2:34,8
Severská kombinace:
Junioři:
1. Pažout (ČR) 22:58,3
2. Oftebro (Nor.) -2,3
3. Loomis (USA) -8,3
...
5. Vytrval -21,6
33. Zemek -3:15,6
48. Čejchan (všichni ČR) -5:21,7
Mistrovství světa juniorů ve sjezdovém lyžování v Davosu (Švýcarsko):
Juniorky - obří slalom:
1. Scheibová 1:39,66 (51,32+48,34)
2. Liensbergerová (obě Rak.) -0,13 (51,26+48,53)
3. Honkanenová (Fin.) -0,94 (52,01+48,59)
...
Sommerová (ČR) nedokončila 1. kolo

Reklama

Související témata: