Hlavní obsah

Jandu čekají o víkendu druhé automobilové závody

PRAHA

Nejen lyžařskou formu piluje před novou sezónou skokan Jakub Janda. Vnímání rychlosti mu totiž prý pomáhá i při nájezdu na skokanském můstku, je zároveň jeho vášní a koníčkem. Ani minutu tudíž neváhal, když přišla nabídka usednout coby řidič do auta Alfa Romeo 147 při sobotním šestihodinovém vytrvalostním klání v Brně. Z Jandy se podruhé stane automobilový závodník.

Foto: Event Concept/Aleš Suchánek

Jakub Janda je vyhlášený motoristický nadšenec.

Článek

Poprvé vítěz Turné čtyř můstků kroužil s nohou na pedálu při závodech před měsícem v Národní formuli 1400 divize 3 na Masarykově okruhu. "Pozvali mě, takže hned jedu testovat do Brna," těšil se dnes v rozhovoru s novináři Janda. Nepojede plných šest hodin, vystřídá se s dalšími dvěma kolegy z týmu. V pátek ho čeká kvalifikace, v sobotu závod.

"Doufám, že nebude pršet," modlil se směrem k obloze. Nezná sice podrobnosti, všechno se dozví ve čtvrtek v Brně, ale zhruba ví, do čeho jde. "Už jsem v tom autě seděl," upozornil. Vůz má sekvenční převodovku, z čehož měl velkou radost. "Ve formuli se mi totiž moc nedařilo řazení," přiznal.

Co všechno ještě Janda chystá za překvapení ve světě motorismu? "Pořád čekám, kdy zavolají z týmu Ferrari, a ono pořád nic," vtipkoval v dobrém rozmaru, že by nepohrdl nabídkou formule 1. Lákají ho i motocykly, sám vlastní chopper Honda Shadow 750. Ale na silniční si netroufá. "Je to nádherné svezení, ale hodně nebezpečné," přiznal.

Hodlá se snad Janda po skončení kariéry věnovat motorismu? "Třeba jo, třeba ne, nevím. Ale mám takový podobný projekt do budoucna, uvidíme," nechtěl upřesnit. Sobotní svezení bude pro něj na delší dobu poslední. "Pak už snad jen rallye na sněhu," usmíval se.

V neděli však vyrazí do Liberce nabírat kondici, pak odjede skákat na umělou hmotu. Jakmile napadne sníh, odjede trénovat na novou sezonu. Ta začíná za měsíc a půl. "Už se na to těším," řekl Janda, který si ještě ani nevyzvedl vůz za vítězství ve Světovém poháru. Po víkendu však půjde motorismus minimálně na půl roku stranou.

Reklama