Hlavní obsah

Sudová stále nemá peníze od svazu a nejede na soustředění

PRAHA

Plánované soustředění české boulařky Nikoly Sudové se nekoná. Důvodem jsou přetrvávající spory s vedením úseku akrobatického lyžování při lyžařském svazu (SLČR), které jí dluží 230 000 korun za účast na jarních Světových pohárech. Vicemistryně světa a šestá žena z olympijských her se měla odjet připravovat na sníh do švýcarského Zermattu ve středu. Sezóna SP začne 9. prosince v Číně.

Foto: čtk/AP

Nikola Sudová (uprostřed) na archivním snímku.

Článek

"Nejsou peníze, nikam nejedu," zoufala si v rozhovoru pro ČTK Sudová. Problém nemá pouze ona, v takřka totožné situaci je i její kouč Radek Herot. Ten nemá podepsanou smlouvu se svazem, neboť úsek akrobatického lyžování rozhodl, že v sezóně mu nebudou hrazeny náklady spojené se Světovými poháry. A bez trenéra Sudová na závody podle pravidel mezinárodní federace FIS jezdit nemůže. "Už nás nebaví do toho strkat peníze ze svého," uvedla Sudová.

Vedení úseku údajně finance nemá a se Sudovou se nedohodlo ani na úterní schůzce. Té byl přítomen také předseda SLČR Lukáš Sobotka. Do sporu však nezasahoval. "Prý by to šlo řešit nějakou půjčkou, ale to je nesmysl, dluží mi peníze," řekla Sudová. Vedení se ohrazuje smlouvou, kterou boulařka na loňskou sezónu podepsala s tehdejším prezidentem SLČR Alešem Vaňkem, který se zaručil Sudové zaplatit takřka 750 tisíc.

"Ale to převyšuje naše možnosti," nechal se nedávno slyšet ekonom akrobatického úseku Jaroslav Kotek. Operuje zejména klausulí, kterou Sudová měla loni ve smlouvě. V ní stojí, že 'stoprocentní pokrytí výdajů na starty v SP jsou závislé od finančních možností úseku'.

Sudová je třetím úspěšným českým reprezentantem, který se v poslední době pře s vedením lyžařského svazu. Loni se na smlouvě nemohla dohodnout běžkyně Kateřina Neumannová a letos skokan Jakub Janda.

Sudové údajně dluží peníze i z prostředků Českého olympijského výboru (ČOV), které se úsek akrobatického lyžování zavázal uvolnit na její přípravu. Loni to mělo být 600 000 korun, nakonec však dostala 315 000. Využití prostředků ČOV řeší revizní komise už rok.

Reklama