Hlavní obsah

O evropský titul se utkají ruské a norské házenkářky

STOCKHOLM

Ruské a norské házenkářky se utkají v neděli ve Stockholmu o titul mistryň Evropy a o účast na olympijských hrách v Pekingu 2008. Rusky nejprve potvrdily roli favoritek, když jako úřadující mistryně světa porazily Německo 33:29, a mají šanci získat poprvé v historii nejcennější kontinentální trofej. Norky si vybojovaly právo obhajovat titul po očekávané výhře 28:24 nad Francouzkami.

Článek

První semifinále bylo otevřené do osmnácté minuty, než se svěřenkyním Jevgenije Trefilova podařil třígólový trhák a ujaly se vedení 10:7. Němky se pak ruským soupeřkám přiblížily maximálně na jednu branku. Krátce po poločase přišla další pětigólová šňůra Rusek a změna skóre až na 22:15. Výrazné vedení už světové šampionky nepustily.

Prohru německého družstva neodvrátila ani nejlepší střelkyně zápasu Grit Juracková s osmi trefami. Němky budou v neděli usilovat o bronz, postup na MS 2007 už mají stejně jako oba finalisté jistý, protože poslední z elitní čtveřice a jejich nedělní soupeř Francie má coby pořadatel účast automaticky zajištěnou.

Hráčky ze země galského kohouta se statečně bily i o účast ve finále ME a favorizované Norky trápily vytaženou obranou. Seveřankám se nedařila dlouho střelba a soupeř neustále těsně vedl. K obratu ale zavelela Gro Hammersengová, jež jako správná kapitánka vyburcovala spoluhráčky ke zlepšenému výkonu a sama se stala s osmi góly nejlepší střelkyní zápasu.

Do přestávky Norky skóre otočily a i přes opět slabší začátek druhé půle, ve které je podržela brankářka Katrine Lundeová, vedení udržely až do konce. Heroický výkon francouzské gólmanky Valérie Nicolasové nemohl Norky zastavit v cestě ke třetí finálové účasti za sebou.

Semifinále:
Rusko - Německo 33:29 (16:13)
Nejvíce branek: Turejová 5, Postnovová, Poltoracká a Blisnovová po 4 - Juracková 8/2, Baumbachová a Krauseová po 5. Rozhodčí: Goulao, Macau (oba Portug.). Sedmimetrové hody: 2/4 - 1/2. Vyloučení: 6:8. ČK: 46. Andrjušinová (Rus.). Diváci: 4000.
Norsko - Francie 28:24 (15:12)
Nejvíce branek: Hammersengová 8/2, Kristine Lundeová 7/2, K.M. Johanssenová 5 - Spincerová 5/1, Vanparysová-Torresová 5, Canová 4. Rozhodčí: La Cour Laursen, Nielsen (oba Dán.). Sedmimetrové hody: 7/4 - 1/1. Vyloučení: 3:3. Diváci: 4000.
O 5. místo:
Maďarsko - Švédsko 32:25 (17:12).

Reklama