Hlavní obsah

Žabiny porazily KP Brno a po pěti letech jsou ve finále

Brno
Aktualizováno

Soupeřem USK Praha ve finále ligy basketbalistek budou Žabiny Brno. Rozhodující zápas v semifinále s KP Brno vyhrály na palubovce soupeře 74:62 a nedovolily městskému rivalovi dokonat obrat v sérii. V ní Žabiny ztratily vedení 2:0 na zápasy, ale nezlomilo je to a po dvou promarněných mečbolech přece jen slaví postup do finále po pěti letech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Basketbalistka Kateřina Elhotová z USK Praha.

Článek

Úřadující šampionky z USK si účast v boji o titul zajistily už v úterý po hladkém průběhu série s Hradcem Králové. KP Brno neobhájí loňské stříbro, čeká ho jen série o bronz s Východočeškami.

Páté semifinále rozhodl první poločas a zejména druhá čtvrtina. Žabiny v úvodu nejprve desetibodovou šňůrou otočily stav 4:7 a pak už soupeře před sebe nepustily. Poločas vyhrály o 14 bodů (45:31), a protože oproti předchozím dvěma zápasům méně chybovaly a samy vytěžily ze ztrát protivníka 26 bodů (proti devíti domácím), o výhru už i díky výrazné střelecké převaze z vymezeného území nepřišly.

Osmnácti body se na výhře podílely Beáta Adamcová a Marques Webbová, jež přidala i devět doskoků stejně jako autorka 13 bodů Michaela Vacková. Nejlepší domácí střelkyní byla s 13 body Sabína Oroszová.

Stále ještě historicky nejúspěšnější český klub Žabiny hrály finále naposledy v roce 2014, tehdy ještě pod názvem IMOS Brno. Rekordní čtrnáctý titul získaly v roce 2010, od té doby dominuje soutěži USK, který letos bojuje o devátý titul za sebou a třináctý celkově.

Série o titul začne až po finálovém turnaji Evropské ligy, kterého se USK zúčastní o nadcházejícím víkendu 12. až 14. dubna v Šoproni. První duel českého finále je na programu ve středu 17. dubna v hale USK na Královce, mistr bude znám nejdříve o týden později po třetím utkání rovněž na palubovce vysoce favorizovaných obhájkyň prvenství.

Semifinále play off basketbalové ligy žen - 5. zápas:
KP Brno - Žabiny Brno 62:74 (14:19, 31:45, 50:58)
Nejvíce bodů: Oroszová 13, Stará 11, Šujanová 10 - Adamcová a Webbová po 18, Vacková a Dudášová po 13. Konečný stav série: 2:3.

Reklama

Související témata: