Hlavní obsah

Při titulu v roce 1996 se hrál volejbal na ztráty, smál se Teplý

Olomouc

Pátý titul v trenérské kariéře vybojoval olomoucký kouč a patriot Jiří Teplý. Jeho tým dnes vpodvečer vyhrál třetí finálový duel s volejbalistkami Prostějova 3:0 a zaplněná hala mohla skandovat trenérovo jméno při prvních oslavách.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zleva Jiří Zemánek z managementu olomouckého klubu a trenér Jiří Teplý po zisku titulu.

Článek

Teplý se ženského družstva Univerzity Palackého ujal na počátku 90. let, kdy k áčku přešel od dorostu. Po čtyřech triumfech v řadě v letech 1993 až 1996 nastalo pro Olomouc slabší období, v němž klub kvůli nedostatku peněz bojoval o udržení v nejvyšší soutěži.

"Vzpomínám si dobře na tu dobu, vždyť těch titulů zase tolik nebylo," nemusel trenérský veterán dlouho lovit v paměti. Nechtěl se ale příliš pouštět do srovnávání. "Dnes je to mnohem těžší ve všech směrech. Ať už ekonomicky, organizačně, sportovně," řekl.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Trenér Olomouce Jiří Teplý.

Nejlépe o rozdílnosti epoch a třiadvacetiletém období mezi tituly hovoří vývoj pravidel. "Tehdy se hrálo na ztráty do patnácti bodů a nebyla ještě libera," vystihl Teplý základní rozdíly, které současná hráčská generace už ani nemůže pamatovat.

V době, kdy dovedl k titulu tým v roce 1996, ještě některé jeho současné svěřenkyně nebyly na světě. Nicméně dnes s kariérou se loučící Jana Napolitano Šenková si na předchozí olomoucký triumf dobře vzpomíná. "Já jsem tehdy přestoupila z Uničova sem, seděly jsme s holkama na tribuně a snily, že titul jednou získáme," usmála se Šenková a tehdy vůbec netušila, že na to bude v olomouckém dresu čekat 23 let.

Před touto sezonou Olomouc výrazně posílila a byla od začátku považována za hlavního adepta na titul. "Výsledky v celé sezoně byly fantastické, jak v poháru, tak v lize," řekl Teplý. "Něco jsme touto sezonou začali a chceme v tom pokračovat. Některým hráčkám končí smlouvy, budeme se snažit tým kvalitně doplnit," uzavřel.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucké volejbalistky po zisku titulu.

Letošním pátým titulem se Teplý dotáhl na dlouholetého trenéra Olympu Stanislava Mitáče, který vede pražský celek od roku 1990. Poprvé s ním slavil ligový primát v roce 1992, dosud naposledy o 16 let později. Pět vítězství má na kontě i Petr Kop, jenž v letech 1984 až 1988 slavil s volejbalistkami RH Praha pětkrát za sebou.

Ještě úspěšnější jsou Václav Raban a Antonín Kyndr. Raban v 50. a 60. letech získal šest titulů s ÚDA a Slavií Praha, Kyndr dovedl své svěřenkyně ke stejnému počtu prvenství během dvacetiletého působení u Tatranu Střešovice.

Suverénním rekordmanem v počtu titulů je Miroslav Čada s 15 triumfy. Prvních pět slavil s KP Brno, zbývajících deset přidal s Prostějovem. Od roku 2002 až do loňska se z titulu neradoval jen dvakrát. Loňským 15. titulem Čada překonal Jana Bobrovského, který basketbalistky Brna dovedl ke 14 ligovým triumfům.

Reklama

Související témata: