Hlavní obsah

Superpřestup! Durant mění Golden State za Brooklyn

New York
Aktualizováno

Basketbalová hvězda Kevin Durant končí v Golden State a bude hrát za Brooklyn, který získal i další zajímavé posily. Kromě dvojnásobného šampiona NBA do týmu Nets míří jako volní hráči také další olympijští vítězové z Ria de Janeiro Kyrie Irving z Bostonu a DeAndre Jordan z New York Knicks.

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Kevin Durant (35) ještě v dresu Golden State opouští po zranění hrací plochu při duelu s Torontem.

Článek

Podle televizní stanice ESPN se Durant dohodl s Brooklynem na čtyřleté smlouvě, která mu vynese 164 milionů dolarů. V případě setrvání v Golden State přitom třicetiletý hráč mohl získat pětiletý kontrakt až na 221 milionů.

Warriors měli o jeho služby zájem, i když kvůli přetržené achilovce nejspíš zmešká celou příští sezonu. V dresu kalifornského týmu strávil Durant tři sezony, loni a předloni mu pomohl k titulu a byl nejužitečnějším hráčem finále.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Kevin Durant

Dvojka draftu z roku 2007 zahájila kariéru v NBA v Seattlu, ale po jedné sezoně se stěhovala do Oklahomy. V jejím dresu si Durant v roce 2014 vysloužil ocenění pro nejužitečnějšího hráče základní části.

S desetinásobným účastníkem Utkání hvězd bude v Brooklynu působit také Irving, který uzavře s klubem smlouvu rovněž na čtyři roky. Kontrakt mu zajistí 141 milionů dolarů. Sedmadvacetiletý hráč opustí po dvou letech Boston. Předtím hrál za Cleveland, s kterým získal v roce 2016 mistrovský titul.

Třicetiletý Jordan se dohodl s Nets na čtyřletém kontraktu na 40 milionů dolarů. Za Knicks hrál od ledna, kdy přišel z Dallasu. Předtím strávil deset sezon v Los Angeles Clippers.

S Durantem si vymění působiště D’Angelo Russell. Třiadvacetiletý rozehrávač by měl podle ESPN podepsat s Golden State čtyřletou smlouvu na 117 milionů dolarů. Kromě Duranta opustí Warriors také trojnásobný šampion NBA Andre Iguodala, který odejde do Memphisu výměnou za volbu v prvním kole draftu v roce 2024.

Horford posílí Philadelphii, Sixers udrželi Harrise

Pětinásobný účastník Utkání hvězd NBA Al Horford bude po odchodu z Bostonu nastupovat za Philadelphii. Třiatřicetiletý basketbalista se podle ESPN domluvil se Sixers na smlouvě na čtyři roky, díky níž vydělá 109 milionů dolarů. K tomu Philadelphia udržela Tobiase Harrise, s kterým uzavřela smlouvu na dalších pět let za 180 milionů dolarů. Nové smlouvy se mohou oficiálně podepisovat až od soboty 6. července.

Horford se rozhodl neuplatnit opci na poslední rok ze čtyřleté smlouvy s Bostonem, která mu zajišťovala v příští sezoně příjem 30 milionů dolarů. V dresu Celtics strávil hráč z Dominikánské republiky tři sezony. Předtím nastupoval devět let za Atlantu, která si ho vybrala v roce 2007 jako trojku draftu.

Harris přišel do Philadelphie v únoru z Los Angeles Clippers, předtím hrál za Detroit, Orlando a Milwaukee. V 27 zápasech základní části za Sixers měl průměr 18,2 bodu a 7,9 doskoku. "Jsem nadšený, že zůstávám, a nemůžu se dočkat, až zase začneme. Chceme vrátit titul do Philadelphie," uvedl Harris. Na triumf v NBA čeká tým od roku 1983.

Ve Philadelphii naopak skončí jiný hráč, který přišel v průběhu minulé sezony. Jimmy Butler by měl zamířit do Miami. Olympijský vítěz z Ria de Janeiro a čtyřnásobný účastník Utkání hvězd NBA hrál za Sixers od listopadové výměny z Minnesoty, předtím byl šest let v Chicagu. Z Miami má za něj přijít Josh Richardson.

Denver si pojistil Murrayho

Denver si v předstihu pojistil mladého rozehrávače Jamala Murrayho pětiletou smlouvou na 170 milionů dolarů (3,8 miliardy korun). V příští sezoně NBA ještě dvaadvacetiletému hráči poběží původní nováčkovský kontrakt z roku 2016, kdy si ho coloradský klub vybral jako sedmičku draftu. Nová smlouva má platnost do roku 2025.

V uplynulých dvou sezonách již Murray patřil do základní sestavy Denveru, kterému letos pomohl v základní části NBA k druhému místu v Západní konferenci. V play off pak vypadli Nuggets v druhém kole s Portlandem až v rozhodujícím sedmém zápase.

Murray měl v základní části v 75 utkáních průměr 18,2 bodu na zápas, ve 14 duelech play off dokonce 21,3 bodu.

Reklama