Hlavní obsah

Satoranský odchází z Washingtonu do Chicaga. Vydělá si 30 milionů dolarů

Už je to definitivní! Jediný český basketbalista v NBA Tomáš Satoranský odchází z Washingtonu do Chicaga, kde se podle televizní stanice ESPN dohodl na tříleté smlouvě. Sedmadvacetiletý hráč si díky novému kontraktu vydělá celkem 30 milionů dolarů (673 milionů korun) a stane se nejlépe vydělávajícím českým sportovcem. Washington za něj obdržel dvě volby v draftu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Satoranský opouští tým Washington Wizards a v NBA podepsal kontrakt s Chicagem.

Článek

Satoranský, který má za sebou tři sezony v NBA, si díky novému angažmá výrazně finančně polepší. Dosavadní tříletá nováčkovská smlouva mu zaručovala celkem devět milionů dolarů.

S průměrným ročním příjmem deset milionů dolarů (224 milionů korun) bude Satoranský nejlépe placeným českým sportovcem. Hokejista Jakub Voráček si v příští sezoně NHL vydělá jen o něco méně - 9,25 milionu dolarů. Dosavadní jedničkou finančního žebříčku českých sportovců byl brankář Petr Čech, který si podle pořadí sestavovaného magazínem Forbes z loňského srpna přišel za rok na 242 milionů korun před zdaněním.

V zámořské lize dosud Satoranský odehrál 210 utkání v základní části a dalších 16 v play off. V uplynulém ročníku byl v 54 zápasech členem základní sestavy, na hřišti strávil přes 27 minut na zápas s průměry 8,9 bodu a 5 asistencí.

O českého rozehrávače po vydařené sezoně měly podle zámořských médií zájem Dallas, Indiana, Orlando, Boston, ale také jeho dosavadní klub Washington. Wizards mu předložili kvalifikační nabídku ve výši 3,9 milionu dolarů, takže se Satoranský stal chráněným volným hráčem a Washington měl možnost nabídky od jiných týmů dorovnat.

Ve slavném klubu se stane boháčem

Zatímco ve Washingtonu pomohlo Satoranskému k větší porci zápasů dlouhodobé zranění Johna Walla, v Chicagu by měl mít snazší cestu k pozici prvního rozehrávače. Ve slavném týmu šestinásobných šampionů NBA, v jejichž dresu zářil v 90. letech minulého století Michael Jordan, se Satoranský setká i s nedávným spoluhráčem. V únoru z Washingtonu do Chicaga přestoupil křídelní hráč Otto Porter.

Odchovanec USK Praha stráví v NBA nejdelší dobu ze všech dosavadních českých basketbalistů. První Čech v zámořské soutěži Jiří Zídek a Jan Veselý v ní vydrželi tři sezony, Jiří Welsch hrál NBA čtyři roky.

Foto: David Taneček, ČTK

Na exhibici (zleva) Tomáš Satoranský a Radek Nečas, vpravo bývalý házenkář Filip Jícha.

Satoranský bral v uplynulé sezoně 3 129 187 dolarů a v Chicagu se stane nejlépe placeným českým basketbalistou v historii. Dosud nejvíce si vydělal Veselý v sezoně 2012/13 ve Washingtonu 3 340 920 dolarů. Welsch si přišel na nejvyšší výdělek v ročníku 2005/06 v Milwaukee (2 177 114) a Zídek v sezoně 1997/98 v Denveru (784 200).

Reklama

Související témata: