Hlavní obsah

Červenka září v druhé lize! Bude prvním Čechem v MLB?

Norfolk/Praha

Baseballista Martin Červenka je prvním českým hráčem, který nastoupil v druhé nejvyšší americké soutěži Minor League Baseball. Už 12 utkání odehrál sedmadvacetiletý catcher od července 2019 za Norfolk Tides, rezervní tým mateřského klubu Baltimore Orioles. A v druhé lize, která je vstupní branou do vysněné Major League Baseball, sbírá zatím rodák z Prahy skvělé statistiky. Budou Červenkovi stačit k tomu, aby se jako první Čech probojoval do nejprestižnější ligy světa?

Foto: Jan Beneš

Český baseballista Martin Červenka v letošní sezóně hraje druhou nejvyšší americkou soutěž.

Článek

V posledním duelu Tides v sezoně přispěl Červenka v pondělí k výhře nad Charlotte 7:6, když se na pálce prosadil ve 4. směně a v nastavené 10. směně pomohl svému týmu k rozhodujícímu bodu sebeobětovací ulívkou.

Nebyl to ale jediný světlý moment dosavadního působení českého catchera v druhé lize. Červenka se totiž pálkařsky prosadil ve všech 12 utkáních, které za Tides v letošním ročníku odehrál, a to navíc se skvělou statistikou. Ze 43 startů si odpal připsal v 16 případech, což značí vynikající průměr .372, tedy 37,2% úspěšnost.

Sedmadvacetiletý Červenka začal stejně jako loni sezonu v celku Bowie Baysox, hrajícím třetí ligu, tzv. Double-A. Zpočátku se mu na pálce moc nedařilo a v červnu se zranil. Na rozehrání byl proto poslán do Aberdeen IronBirds v nižší Single-A.

V druhé půlce července byl poprvé povolán do Norfolku, pak se sice vrátil do Baysox, ale v srpnu dostal znovu šanci v druhé lize, kterou využil.

Červenka stoupá v zámoří devátým rokem směrem k MLB. Letos na jaře se jako první Čech zúčastnil přípravného kempu celku prestižní soutěže. V jarní testovací Grapefruit League nastoupil v dresu Orioles v deseti zápasech a odpálil dva homeruny.

Orioles se letošní ročník MLB vůbec nevyvedl. Baltimoru patří až předposlední příčka Americké ligy a jakékoliv ambice k postupu do play off už tým dávno ztratil. Při pohledu na celou MLB letos dosáhl horších výsledků pouze tým Detroit Tigers.

Pokud se bude chtít klub majitele právníka Petera Angelose vydrápat zpět do horních pater tabulek, bude muset dojít k nutné přestavbě kádru. Snad by se tím mohla otevřít cesta pro českého baseballistu k vysněné MLB.

Reklama