Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburka vyhráli v Prostějově druhé finále

PROSTĚJOV

Basketbalisté Nymburka vyhráli druhý zápas finálové série play-off první ligy v Prostějově 90:80 a k zisku čtvrtého titulu za sebou jim chybí už pouze jedno vítězství. Rozhodnout sérii mohou už tuto sobotu v třetím utkání, které budou hrát na domácí půdě v Nymburku.

Článek

Prostějovu přitom dokonale vyšel vstup do utkání. V prvních osmi minutách domácí basketbalisté přehrávali soupeře nejen lepší obranou, ale po získání míče i rychlými protiútoky a hlavně přesnější koncovkou. Naopak Nymburk začátek doslova prospal, při pomalém a průhledném zakládání útoků ztrácel míče a hráčům chyběla i střelecká jistota.

Po osmi minutách vedl Prostějov už jedenáctibodovým náskokem 24:13, jenže ještě v závěru první čtvrtiny se stačil Nymburk probrat. Zrychlil pohyb i důraz v obraně, utěsnil podkošový prostor a domácí hráči zcela vypadli z role. Střelecky se v týmu Nymburka začalo dařit Mackovi a Rančíkovi a po deseti minutách už vedl Prostějov pouze rozdílem čtyř bodů 24:20.

Na začátku byli myšlenkami ještě v prvním zápase

I toto manko aktivně hrající Nymburk stačil smazat, po přesných tříbodových střelách postupně otočil výsledek a do přestávky získal šestibodový náskok 44:38. Na zvratu se podepsala skutečnost, že domácí hráči ztratili v bouřlivém prostředí klid a pohodu v zakončení hlavně z tříbodového území.

Nymburský trenér Muli Kacurin zářil po utkání spokojeností. "V začátku zápasu ještě byli naši hráči zřejmě myšlenkami v prvním zápase, který jsme hladce vyhráli. Měli jsme v naší hře v úvodu dost mezer a náš výkon byl špatný. Od závěru první čtvrtiny jsme zlepšili doskakování a hráli agresivněji v obraně, kterou jsme změnili na zónové bránění, což dopomohlo k otočení výsledku. Rozhodně se pokusíme už v sobotu rozhodnout o celé sérii," poznamenal Kacurin.

Prostějov doplatil na časté fauly 

I když se Prostějov ještě snažil o zvrat, střelecky se dařilo pouze oběma Američanům Crispovi a Bryanovi, který ale necelé čtyři minuty před koncem musel po pěti osobních chybách předčasně odstoupit. V závěru se sice ještě Prostějov přiblížil na čtyřbodový rozdíl, ale takticky dobře hrající Nymburk koncovku zvládl a zvrat nepřipustil. Také proto, že Prostějov často fauloval a kvůli pěti osobním chybám nedohráli ani Czudek, Nečas a Tomaszek a Nymburk dal třetinu bodů z trestných hodů.

"Už tradičně jsme měli velké problémy s fauly. Vyšel nám sice vstup do zápasu, přestali jsme ale hrát přes Bryana. V závěru jsme se pokoušeli ještě o zvrat, měli jsme k němu krůček. Nymburk má však zkušený tým a jeho hráči nepodlehli nervozitě a s přehledem došli k vítězství," uvedl po zápase domácí trenér Miroslav Marko. "Prohráváme sice už 0:2 na zápasy, ale rozhodně se ještě nevzdáváme a pokusíme se vrátit sérii za týden do Prostějova," dodal.

Finále basketbalové NBL:
BK Prostějov - ČEZ Nymburk 80:90 (24:20, 38:44, 56:63)
Nejvíce bodů: Crisp 22, Bryan 16, Novák 14, Nečas 11 - Mack 27, Rančík 21, Sokolovský 17. Rozhodčí: Dolinek, Macela, Vrážel. Fauly: 31:20. Trestné hody: 17/13 - 39/31. Trojky: 9:3. Diváci: 2000. Nejlepší hráč: Muck.
Stav série: 0:2.

Reklama

Související témata: