Hlavní obsah

Hvězdný quarterback Manning ukončil kariéru

New York/Praha

Populární quarterback NFL Eli Manning ukončil kariéru. Hráč amerického fotbalu strávil všech 16 sezon mezi profesionály v celku New York Giants, s nímž dokázal dvakrát vybojovat Super Bowl. Ve stejných letech získal ocenění pro nejužitečnějšího hráče finálového zápasu. Čtyřikrát byl nominován do utkání hvězd Pro Bowl. Američan ukončil bohatou kariéru ve čtvrtek ve svých 39 letech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Quarterback New Yorku Giants Eli Manning ukončil kariéruVideo: sntv

 
Článek

Manning byl v roce 2004 vybrán týmem San Diego Chargers jako jednička draftu, ještě týž den byl ale vyměněn do Giants. V New Yorku pak strávil celou svou šestnáctiletou kariéru. „Navždy zůstane obrem mezi Obry," napsal na twitter spolumajitel a boss klubu Steve Tisch.

Rodák z New Orleans je v historických tabulkách NFL na sedmém místě v počtu naházených yardů. Nejslavnější chvíle kariéry prožil newyorský quarterback v letech 2007 a 2011, kdy dokázal vyhrát NFL. Manning zároveň figuruje mezi pěticí hráčů, kteří získali více jak jedno ocenění pro nejužitečnějšího hráče Super Bowlu.

V aktuální sezoně se absolvent University of Tennessee objevoval v sestavě už pouze sporadicky. Povětšinu ročníku dělal náhradníka nováčkovi Danielu Jonesovi. New York ročník zakončil s bilancí čtyři výhry, 12 porážek a do play off nepostoupil.

Eli Manning je mladší bratr slavného quarterbacka Paytona, který skončil s profesionálním fotbalem v roce 2016 a který je považován za jednoho z nejlepších quarterbacků všech dob. Jejich otec Archie byl rovněž quarterbackem v NFL.

Nejmladší z rodinného klanu fotbalistů od svého prvního duelu v listopadu 2004 až do roku 2017 nastoupil k úctyhodnému počtu 210 odehraných zápasů v řadě. Během kariéry nebyl nikdy zraněný a nikdy nevynechal start kvůli nemoci.

Oba triumfy Manningovy kariéry utkvěly fanouškům NFL v paměti. V roce 2007 rozhodl newyorkský quarterback finále pasem v poslední minutě utkání. Vítězství proti neporaženému týmu New England Patriots je považováno za jedno z největších překvapení historie Super Bowlu. V sezoně 2011 vystoupal na trůn amerického fotbalu znovu – proti stejnému soupeři rovněž v dramatickém závěru, který rozhodl touchdown Obrů opět v poslední minutě.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články