Hlavní obsah

Prezident Trump gratuloval šampionům. Jenže si spletl stát a sklízí posměch

New York/Praha

Čerstvým šampionům Super Bowlu Kansas City Chiefs se bezprostředně po triumfu dostalo gratulací z nejvyšších míst, od prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Věc měla ale jeden háček, pochvalná slova směřovala do jiného státu.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump s manželkou v Palm Beach na Floridě.

Článek

„Gratuluji Kansas City Chiefs ke skvělému zápasu a fantastickému obratu při porážce San Francisca 49ers v Super Bowlu. Vynikajícím způsobem jste reprezentovali skvělý stát Kansas i celé USA. Jsme na vás hrdí," vzkázal nemocnější muž světa z paluby letadla Air Force One během letu z Palm Beach do Washingtonu.

Problém je v tom, že fanoušci amerického fotbalu samozřejmě vědí, že Kansas City Chiefs mají sídlo v sousedním státě Missouri, nikoliv v Kansasu. A za svůj omyl to šéf Bílého domu ještě před následným smazáním tweetu na sociálních sítích pořádně schytal. (Trump později vydal opravenou verzi gratulace)

„Hrají přece v Missouri, ty idiote," napsal třeba jeden z příznivců. Pro amerického prezidenta nešlo ale o nic nového. Daleko větší posměch sklidil například loni v létě, kdy tituloval prince Charlese jako „Prince of Whales" (v překladu prince velryb), místo „Prince of Wales" (Prince z Walesu).

Jak si naběhnout s dobře myšlenou gratulací na vidle a znemožnit se před věcí znalými fanoušky, předvedl v minulosti třeba i bývalý český prezident Václav Klaus. Ten v roce 2006 blahopřál do olympijského Turína běžkyni na lyžích Kateřině Neumannové ke zlatu na 30 km klasicky, nicméně životní závod české legendy se strhujícím finišem se ve skutečnosti jel volnou technikou.

Reklama

Související témata: