Hlavní obsah

Brňanky v úvodu Evropské ligy nečekané prohrály s Benátkami

BRNO

Nečekanou prohrou s italským týmem Umana Reyer Benátky 68:77 vstoupily basketbalistky Gambrinusu Sika Brno do nového ročníku Evropské ligy. Obhájkyně druhého místa v této soutěži byly proti třetímu týmu italské ligy jasnými favoritkami, svou roli ale české mistryně nezvládly. Markantní byly zejména mezery v obraně a nepřesná koncovka. Brňanky sice v závěru zoufale snižovaly náskok soupeřek, zvrátit výsledek se jim už nepodařilo.

Článek

Italky nemínily vzít vůbec na vědomí papírové rozdělení sil a do svých zkušenějších soupeřek se dnes pustily s nebývalou chutí. Jednoduchými akcemi se dostávaly do výhodných střeleckých pozic a střílely laciné koše. Na nepříznivém vývoji utkání se podepsala nepřesná a nedůsledná hra v obraně a také žalostná střelba domácích opor.

"Nezačali jsme šťastně. Měli jsme sice dostatek zpráv o soupeřkách a nehrály nic jiného než v italské lize. Soupeřky ale výborně bránily, někdy až příliš tvrdě. V první čtvrtině se nám nepodařilo udržet střelkyně Benátek z větší vzdálenosti, neboť nás doslova rozstřílely," uvedl trenér Brňanek Jan Bobrovský.

Po deseti minutách už Brňanky prohrávaly 16:24 a do zápasu je paradoxně vrátila přesná koncovka z tříbodového prostoru. V tomto směru zářila Vítečková, která ze tří pokusů ani jednou neminula a právě po její dalekonosné střele šly české mistryně po čtvrthodině do vedení 31:29. Houževnaté basketbalistky Benátek se ale nemínily vzdát a do přestávky se jim podařilo srovnat skóre na 38:38.

Bobrovský: Neprosadili jsme se ve hře jedna proti jedné

Za první poločas měly hráčky Benátek velmi vysokou úspěšnost střelby 66 procent. "Po změně stran začaly naše hráčky dřít. Zápas nebyl rozhodnut, i když jsme prohrávali o deset bodů. Když jsme snížili na rozdíl tří bodů, tak jsem věřil ve zvrat. Neprosadili jsme se ale ve hře jedna proti jedné," dodal Bobrovský.

Také po změně stran se totiž hrálo podle italského scénáře. Hráčky Benátek těžily z kombinační jednoduchosti a jistoty v koncovce, naopak brněnské basketbalistky se trápily. Jejich složité a křečovité kombinace nevedly do výhodných střeleckých pozic, ale spíše k časté ztrátě míčů.

Trenéři Bobrovský a Havlík se snažili rozhýbat pasivní hru svých svěřenkyň častými střídáními, ale ani tyto pokusy k oživení nevedly. Po půlhodině vedly Benátky rozdílem devíti bodů 57:48.

Brněnské trápení pokračovalo i v poslední čtvrtině. Marně vyzněly pokusy rozhodnout zápas tříbodovými střelami, stejně jako kombinace do podkošového prostoru. Soustředěně bránící hráčky Benátek trpělivě sbíraly míče po nepřesných kombinačních akcích soupeřek.

Italky vítězství uhájily

V závěru ještě Brňanky zabraly a po trojce Fegyvernekyové vykřesaly naději na zvrat, když snížily na rozdíl tří bodů 66:69. Italky ale navzdory tlaku soupeřek vítězství uhájily.

Na špatnou střelbu si postěžovala i kapitánka týmu Hana Horáková. "Soupeřkám se naopak v tomto směru dařilo. V našem týmu střílela v prvním poločase výborně Vítečková, kterou si ale po změně stran soupeřky dokonale pohlídaly. Z první porážky ale nemusíme dělat tragédii," poznamenala Horáková.

Vítečková nastřílela 13 bodů, všechny ale dala za první poločas. Po změně stran se dostala pouze k jednomu nepřesnému pokusu z tříbodového území.

Zato italský kouč Manolo Real po utkání zářil spokojeností. "Dosáhli jsme historický úspěch našeho klubu. Přitom jsme hráli vůbec první zápas v Evropské lize. Soupeřky jsme měli přečtené, snažili jsme hrát stále svou hru, která vycházela z dokonalé obrany. A tuto taktiku jsme drželi i v závěru utkání, kdy už byl rozdíl pouze tři body. Vyšlo nám to, i když jsme byli v závěru šťastnější," poznamenal trenér Benátek.

Evropská liga - skupina B:
Gambrinus Sika Brno - Umana Reyer Benátky 68:77 (16:24, 38:38, 48:57)
Nejvíce bodů: Žirková a Vítečková po 13, Jansoneová 11 - Nadalinová 14, Ballardiniová 13, Sottanaová 12. Rozhodčí: Tatičová (Srb.), Černovová (Rus.), Ivaškov (Běl.). Trestné hody: 18/12 - 11/10. Trojky: 6:3. Diváci: 700.

Reklama

Související témata: