Hlavní obsah

Basketbalistky si ve Valencii zvykají na španělský režim

Michal OsobaPrávo

Dlouhé vyspávání, odpolední siesta a denní program končící kolem půlnoci. Jižanskému režimu přivyká ve Španělsku dvojice českých basketbalových reprezentantek Jana Veselá s Ivanou Večeřovou. Po létech v dresu českého suveréna z Brna oblékají dres ambiciózního španělského celku Ros Casares Valencia.

Článek

„Mně se tam strašně líbí, holky i další lidi v klubu jsou super,“ rozzářila Veselá svoji zasmušilou tvář po nečekané středeční porážce Španělek na palubovce pražského USK. „Na ten odlišný životní styl už jsem si zvykla, prostě obědváme do čtyř a večeříme třeba v jedenáct,“ líčí smířeně 194 centimetrů vysoká hráčka.

„Ono to ani jinak nejde. Sice tam není časový posun, ale sluníčko je o hodinu zpožděné, takže v půl osmé ráno by se vstávalo do úplné tmy. Zato večer se dá sedět do jedenácti u kafe na zahrádce,“ pochvaluje si ještě o centimetr vyšší Večeřová.

Na Večeřovou netlačí

Ta zatím u kávy ve Španělsku strávila víc času než při zápasech na hřišti, po artroskopii kolene trénuje teprve pozvolna. „Po třech týdnech jsem měla být fit, ale už je to pět týdnů a já sama vidím, že kolem kolene ještě nemám svalovou hmotu,“ říká posmutněle.

Na úvod zahraničního angažmá nepříjemná peripetie. „Doteď se vítězilo, tak na mě nikdo netlačil, ale teď jsme prohrály v lize i Eurolize, tak uvidíme. Ale mě samotnou štve, že nemůžu nic dělat a ten stav se lepší jen pomalu,“ mrzí pivotmanku.

Obě Češky společně docházejí dvakrát týdně na kurzy španělštiny, ale na velké vyprávění si ještě netroufnou. „Nikdy předtím jsem ji nedělala. Trenérovi už občas rozumím, ale v kabině se bavíme spíš anglicky,“ přiznává Veselá. Milovnice filmů tak valencijská kina zatím nenavštěvuje. „To mě štve,“ přiznává. „Filmy a noviny mi tu spolu s kamarády chybí nejvíc,“ přiznává pětadvacetiletá hráčka.

Nechce být starou maminkou

Večeřové dělá ve Valencii vedle Veselé českou společnost i její partner. „Částečně pracuje z Česka, a až se naučí jazyk, bude si něco hledat,“ popisuje s tím, že po půl sezóně v Koreji je Španělsko zřejmě jejím posledním zahraničním angažmá. „Nechci být stará maminka. Možná ještě rok dva…“ přemítá osmadvacetiletá basketbalistka.

Valencie je jednou z nejkrásnějších španělských destinací, českým legionářkám ale zůstávají půvaby města zatím utajeny. „Ještě jsem si ho moc neprohlídla, jen centrum a okolí místa, kde bydlím,“ přiznává Veselá. Do slavného centra podmořské fauny Oceanographic se však rozhodně chystá. „Už jsem tam sice byla, když jsme ve Valencii hrály s Brnem, ale určitě tam zajdu znovu,“ těší se.

Reklama